Iz dnevnika carinika: Od „gutača droge do steroida iz Jevanđelja

Izvor: Press, 15.Avg.2010, 23:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iz dnevnika carinika: Od „gutača droge" do steroida iz Jevanđelja

Šverceri su sve maštovitiji u pokušajima da nadmudre i prevare carinike. Na skrovitim mestima kontrolori granica pronalaze sve - od hrane, lekova, narkotika, automobila, novca i životinja, pa čak do delova za avione
- Droga se švercuje kao na filmovima - određena količina se guta, pa se po prelasku državne granice uzimaju laksativi, izbacuje se iz organizma i tako dolazi na tržište - ispričao je načelnik Odeljenja za sprečavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << krijumčarenja Uprave carina Predrag Đurović.
To je, prema njegovim rečima, samo jedan od bizarnijih načina šverca.
- „Gutači droge" sve češće se mogu sresti u avionima, koji su postali „raj" za krijumčarenje sitnica, ali velike materijalne vrednosti - dijamanata, nakita, mobilnih telefona, satova...
Međutim, i srpski carinici „konja za trku imaju".
Pre nekoliko meseci, na Aerodromu „Nikola Tesla" sprečen je pokušaj šverca skoro tri kilograma kokaina, skrivenog u akustičnoj gitari, koja je doputovala iz Dominikanske Republike, letom preko Pariza. Nekoliko kilograma droge Francuzima je - „promaklo".
Lista zaplenjenih proizvoda na beogradskom aerodromu „obogaćena" je oralnim gelom za potenciju „kamagra", koji potiče iz Indije, a po sastavu i dejstvu odgovara mnogo skupljoj i poznatijoj „vijagri".
Putnik, koji je preko Istanbula za Beograd doputovao iz Iraka, imao je, prema proceni carinika, znatno više „kamagre" nego što je dozvoljeno, odnosno više nego što mu je potrebno za „ličnu upotrebu".
Prema rečima Đurovića, u poslednje vreme šverc cigareta je ponovo postao veliki problem, jer su one u Srbiji jeftinije nego u državama regiona, pa ta razlika švercerima donosi dobru zaradu.
Cigarete „putuju" ka zemljama Evropske unije - Rumuniji, Bugarskoj, Mađarskoj... organizovano i stihijski, pa i „zelenim graničnim pojasom".
Đurović je ukazao da se „na crno" uvozi i brendirana roba, ali da je većina poznatih robnih marki preko Odeljenja za zaštitu intelektualne svojine u Upravi carina zaštitila svoje interese. Ipak, šverceri vešto „prate trendove" i osluškuju tržište, a često u zemlju dopreme garderobu bez oznake, pa je onda „markiraju".
Tekstil je najčešće poreklom iz Turske, Indije i Kine.
U Beogradu je nedavno otkriveno oko 60.000 neprijavljenih kaiševa, a gotovo polovina je imala oznake poznatih svetskih brendova „versaće", „guči" i „emporio armani", pa se sumnjalo u povredu prava zaštite intelektualne svojine.
Đurović je naveo da šverceri „robu" skrivaju u rezervoarima, flašama, prašku za veš, sendvičima, ambalaži od soka..., a svojevremeno su zaplenjeni stereoidi sakriveni u knjizi Jevanđelja...

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.