Istraga u tri smene

Izvor: Politika, 11.Jul.2009, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraga u tri smene

Primedbe da se neka saslušanja osumnjičenih obavljaju po isteku radnog vremena ili noću kako bi se izbegao publicitet, nisu tačne jer sudije jednostavno imaju – mnogo posla

Istražne sudije Okružnog suda u Beogradu protekle nedelje imale su pune ruke posla. Za samo nedelju dana, sudijama na dežurstvu privedene su 22 osobe, od kojih tri za krivično delo ubistva, a njih 18 ostalo je u pritvoru. Istražne postupke protiv okrivljenih vodiće sudije Istražnog odeljenja ovog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << suda kojih je ukupno 11.

– Istražni postupak se pokreće kada postoji sumnja da je određena osoba učinila krivično delo. Tokom istrage, sudija prikuplja dokaze i podatke koji su potrebni da bi moglo da se odluči da li će se podići optužnica ili obustaviti postupak. Istražni sudija, takođe, prikuplja i dokaze za koje postoji opasnost da neće moći da se ponove na glavnom pretresu ili bi njihovo izvođenje bilo otežano. Istraga se obavlja u onom obimu u kojem je to potrebno u konkretnom slučaju – objašnjava Ivana Ramić, portparol Okružnog suda u Beogradu.

Prema njenim rečima, istraga ne treba da bude ni „potpuna” u tolikoj meri da se kasnije glavni pretres ne bi sveo na prosto ponavljanje, niti „nepotpuna” jer bi to dovelo do razvlačenja, prekidanja ili odlaganja glavnog pretresa. Ocenu o tome daje istražni sudija. I po zakonu se, napominje naša sagovornica, propisuje da se istraga završava kada istražni sudija proceni da je „stanje stvari dovoljno razjašnjeno”.

Pored redovnih predmeta koji se sudijama dodeljuju u rad kada nadležno tužilaštvo dostavi zahtev za sprovođenje istrage, istražne sudije imaju i dvadesetčetvoročasovno dežurstvo. Prema utvrđenom rasporedu, svaki sudija dežura od tri do pet puta mesečno.

– S obzirom na to da je Okružni sud u Beogradu nadležan za najteža krivična dela i da svojom nadležnošću pokriva veliku teritoriju, 16 gradskih i prigradskih opština sa više od dva miliona stanovnika, gotovo uvek tokom dežurstva, sudija ima nekoliko privođenja. Često se radi o predmetima sa više osoba kojima se na teret stavlja izvršenje jednog ili više krivičnih dela. U slučaju da se izvrši delo iz nadležnosti okružnog suda, dežurni istražni sudija, izlazi na lice mesta kako bi izvršio uviđaj – navodi Ramićeva.

Primedbe da se neka saslušanja osumnjičenih obavljaju po isteku radnog vremena ili noću kako bi se izbegao publicitet ili iz drugih razloga, portparol Okružnog suda, odlučno odbacuje. Kada će dežurni sudija započeti saslušanje osumnjičenog, objašnjava Ramićeva, zavisi od više faktora.

– Najpre zavisi od toga kada pripadnici MUP-a privedu osumnjičenu osobu u pritvorsku jedinicu u zgradi suda. Nakon dovođenja osumnjičenog, po prethodno podnetoj krivičnoj prijavi, dežurni tužilac podnosi zahtev za sprovođenje istrage. Istražni sudija ne može da počne saslušanje, niti da donese rešenje o sprovođenju istrage bez zahteva nadležnog tužioca. Ponekad, prođe i nekoliko sati dok zahtev na bude dostavljen sudiji s obzirom na to da se radi o teškim krivičnim delima. Po prijemu zahteva za sprovođenje istrage, sudija mora da se upozna sa predmetom i sadržajem zahteva, a sve to kako bi mogao da započne saslušanje osumnjičenog – navodi Ramićeva.

Pre saslušanja kod istražnog sudije, osumnjičeni ima pravo na poverljiv razgovor sa braniocem, čije trajanje nije ograničeno. Ni vreme iznošenja odbrane osumnjičenog nije ograničeno. Osumnjičeni u roku od 48 sati mora da bude priveden dežurnom istražnom sudiji, ali ne i da bude saslušan, odnosno da njegovo saslušanje ne bude okončano, a iz razloga da mu ne bi bilo povređeno pravo na odbranu. Prema rečima Ramićeve, nije redak slučaj da se osumnjičeni saslušava i po više sati čime se produžava ukupno trajanje saslušanja, a naročito ako zahtev za sprovođenje istrage obuhvata više osoba.

Zanimljivo je i da je istražni sudija „zadužen” za izdavanje dozvola za posete pritvorenicima. Naime, po odobrenju istražnog sudije, pritvorenika mogu da posećuju bliski srodnici, a po zahtevu okrivljenog lekar i druge osobe. Pojedine posete mogu da se zabrane ukoliko istražni sudija proceni da bi to moglo da naruši tok postupka.

– Pritvorenik može da se dopisuje sa osobama van zatvora, ali sa znanjem i pod nadzorom istražnog sudije – navodi na kraju Ramićeva.

Miroslava Derikonjić

[objavljeno: 12/07/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.