Izvor: Politika, 10.Jun.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Intimna” pronevera

Službenik Rajfajzen banke u Kragujevcu Aleksandar Spasić sam pozvao policiju da dođe u kafić da bi se predao

Kragujevac – Službenik kragujevačke filijale Rajfajzen banke Aleksandar Spasić, osumnjičen da je prošle subote iz sefa odneo gotovo milion i po evra, priznao je krivično delo, ali je na saslušanju izjavio da novac „nije želeo da zadrži za sebe”. Spasić je, prema rečima istražnog sudije Okružnog suda u Kragujevcu Suzane Grujović, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << rekao da ne može da kaže zašto je posegnuo za parama, pošto su u pitanju „razlozi intimne prirode”. Kao glavni motiv svog postupka naveo da je novac izneo iz banke jer je posle razvoda i podužeg omalovažavanja, hteo da se "dokaže" bivšoj supruzi i njenim roditeljima. Prema reccima sudije, Spasić je naveo i da je istovremeno želeo i drugima da "dokaže" kako može nesmetano da iznese novac iz banke i da ga potom vrati u trezor, a da pritom niko ne bude povređen.

Zbog ovih okolnosti, sada već bivšeg bankarskog službenika, mnoga pitanja su ostala otvorena, a Kragujevcem i dalje kolaju brojne spekulacije i najneverovatnije priče. Da li je Spasić bio sam, ili je imao pomagače? Priča se da je nameravao da pobegne u Crnu Goru, ali da se predomislio u poslednjem trenutku. Ko je sve, osim njega, imao ključ od trezora i kakva je procedura kontrole tokova para u samoj banci? I zašto je, umesto u avionu za neke egzotične krajeve, završio u kafiću „Trezor”, gde se mirno, bez opiranja, iste večeri predao policiji.

U tom kafiću, podsetimo, Spasić je ispio svoje poslednje piće na slobodi i, kako su nam rekli očevici hapšenja, sam pozvao policiju.

Spasić se, kako saznajemo u krugovima bliskim policiji, i nakon privođenja ponašao „dosta čudno”. Ne zna se sa sigurnošću da li je to radio „slučajno ili namerno”.

Policija je i juče nastavili potragu za ostatkom novca, koji nije pronađen u prvom navratu. Podsetimo, u ponedeljak je pronađeno 1,34 miliona evra koje je Spasić zakopao u šest rupa u Šumaricama. Tada je utvrđeno da nedostaje još 100.000 evra. S obzirom na to da je Spasić otkrio mesto gde je zakopao novac, sumnja se da ni sam ne zna gde je „zaboravio višak”.

Prema podacima kojima raspolažemo, iz trezora banke Spasić nije odneo samo evre. Osim 928.000 novčanica ove monete, on je, brižljivo spakovane u torbu, pokupio još 531.000 „švajcaraca”, nešto više od 291.000 američkih dolara i oko 5.000 dinara pride. Novac je bio zakopan u neprovidnim kesama. U svakoj od šest rupa bilo je od dve do četiri kese sa parama.

B. Kartalović

[objavljeno: 11/06/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.