Haradinaj odbio da se pojavi pred sudom i izjasni o krivici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Jan.2021, 04:51

Haradinaj odbio da se pojavi pred sudom i izjasni o krivici

Potpredsednik Udruženja ratnih veterana OVK Nasim Haradinaj odbio je da prisustvuje sednici pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, na kojoj je danas trebalo da se izjasni o krivici za obelodanjivanje imena potencijalnih svedoka i žrtava u postupcima koji se vode pred tim sudom protiv nekadašnih čelnika OVK.

Sudija je zbog toga na početku današnje sednice, konstatovao da je Haradinaj na ovaj način “učinio propust i konstatovao da se izjasnio >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da nije kriv”.

Haradinajev advokat koji sednicu prati putem video veze, preneo je sudu da svojim nepojavljivanjme pred sudom, njegov klijent protestvuje zbog ophođenja prema njemu.

Haradinaj se na prethodnom ročištu 18. decembra, po savetu advokata, nije bio izjasnio o krivici po optužnici Specijalizovanog tužilaštva, ali mu je ta mogućnost bila ostavljena za danas - u zakonskom roku od 30 dana.

Haradinaja optužnica tereti zajedno sa predsednikom tog Udruženja Hisnijem Gucatijem iznošenjem u javnosti tajnih podataka Specijalizovanog tužilaštva o identitetu svedoka, ugrozio postupke koji se vode protiv pripadnika OVK.

Ročištu ne prisustvuje ni Gucati, koje je u decembru krivicu negirao.

U nastavku ročišta održava se statusna konferencija, na kojoj će njihovi advokati i tužilaštvo diskutovati o procesnim pitanjima i obelodanjivanju dokaza.

Haradinaj je na prvom ročištu rekao sudiji da ne priznaje nadležnost tog suda, kao ni mandat Specijalizovanog tužilaštva, koje smatra odgovornim za curenje sopstvenih podataka, a koje, kako je naveo, želi da za to skine krivicu sa sebe i svali je na Kosovo.

Haradinaju i Gucatiju sudija za prethodni postupak je krajem decembra produžio pritvor za još dva meseca.

Dao im je rok do 1. februara da mu dostave podneske povodom novog razmatranja produženja/ukidanja pritvora koje će obaviti krajem tog meseca.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

HARADINAJ DANAS PRED SUDOM Potpredsednik Udruženja ratnih veterana OVK pred sudijom u Hagu zbog izjašnjenja o krivici

Izvor: Blic, 08.Jan.2021

Potpredsednik Udruženja ratnih veterana OVK Nasim Haradinaj danas popodne ponovo će biti priveden pred sudiju za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu radi izjašnjenja o krivici.

Nastavak na Blic...

Tužilaštvo:Tači podrivao sud, nismo za ukidanje pritvora

Izvor: RTS, 08.Jan.2021

Specijalizovano tužilaštvo Kosova sa sedištem u Hagu usprotivilo se zahtevu odbrane nekadašnjeg komandanta OVK i donedavnog predsednika tzv. Kosova Hašima Tačija da mu se ukine pritvor i dozvoli odbrana sa slobode, a odluku o zahtevu treba da donese sud narednih dana. . ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.