Gračanica, osvanuli grafiti veličanja Kosova i Albanije

Izvor: RTS, 18.Feb.2020, 11:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gračanica, osvanuli grafiti veličanja Kosova i Albanije

Na objektu osnovne škole u srpskom selu Preoce u opštini Gračanica kod Prištine, tokom noći ispisani su grafiti sa porukama veličanja Kosova i Albanije.
Među grafitima su "Lavdi deshmoreve" (Slava mučenicima) i "Kosova eshte Shqiperi - Albania" (Kosovo je Albanija).

Grafiti su ispisani u noći kada su Albanci na Kosovu proslavljali 12 godina od jednostrano proglašene nezavisnosti.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />Srbi koji žive u Preocu osudili su ispisivanje grafita, ističući da se radi o provokaciji.
Zatražili su od nadležnih da reagujuju i otkriju ko je ispisao grafite.
Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović kaže da ovo nije prvi put da se po školama ispusuju grafiti.

"Imali smo slučaj u Ugljaru, u Suvom Dolu, u Lipljanu, u Babinom Mostu. Nažalost, do sada nijedan počinilac nije pronađen. Mi smo više puta apelovali na policiju da mora pronaći počinioce, jer jedino tako možemo da dokažemo i pokažemo svima da ovakve stvari ne smeju da rade", naveo je Popović.
Naglasio je da je ovo za svaku osudu i da se nada da će policija ovog puta naći počinica.  
Istakao je da "albanski političari i dalje šalju poruke koje ne idu ka pomirenju, ka suživotu i multietničnosti".
"Videli ste da je juče u skupštini uneta zastava OVK koja zasigurno ohrabruje ljude i uperena je protiv drugih naroda i ne šalje signal da ovde možemo da gradimo budućnost. Ako želimo stvarno da živimo zajedno i ako želimo da se više ne suočavamo sa ovakvim situacijama – pojedini albanski političari moraju da se uzmu u pamet", poručio je Popović.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Umesto crvenog "Kosovo je Srbija" crno "Kosovo je Albanija" VIDEO

Izvor: B92, 18.Feb.2020

Gradina -- Na objektu osnovne škole u srpskom selu Preoce, u Opštini Gračanica, tokom noći su ispisani grafiti sa porukama veličanja Kosova i Albanije...Na zidu na kome je crvenim sprejom bilo ispisano "Kosovo je Srbija", ta poruka je prešvrljana crnim auto-lakom i dopisano je "Kosovo je Albanija"...Srbi...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.