Obeležena godišnjica početka Drugog svetskog rata

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Sep.2019, 14:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležena godišnjica početka Drugog svetskog rata

Predsednici Nemačke i Poljske Frenk-Valter Štajnmajer i Andžej Duda otvorili su u danas ceremoniju obeležavanja 80 godina od početka Drugog svetskog rata.

Ceremonija je održana u Vjelunju, gradu u centralnoj Poljskoj, koji je bio prva meta bombi nacističke Nemačke, javlja AP.

Odavanje pošte stradalima počelo minutom ćutanja u 04:40 sati, tačno u čas kada su pale prve bombe u ratu, koje su odnele civilne živote, njih oko 2000.

Ceremoniji su prisustvovali >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Štajnmajer i Duda zajedno sa lokalnim zvaničnicima i stanovnicima Vjelunja, među kojima su bili i oni koji su preživeli bombardovanje.

Štajnmajer je rekao da Nemačka neće zaboraviti na odgovornost koju joj nameće istorija i na poljskom jeziku zamolio za oproštaj za ratne strahote.

"Klanjam se pred žrtvama napada u Vjelunju, klanjam se pred poljskim žrtvama nemačke tiranije i tražim oproštaj", rekao je Štajnmajer.

On je dodao da su Nemci duboko zahvalni za pruženu ruku Poljske kao čina oproštaja.

"Kao predsednik Nemačke želim da vas uverim da nećemo zaboraviti, uvek ćemo se sećati toga, želimo da se setimo i preuzmemo odgovornost koju nam je nametnula naša istorija", rekao je Štajnmajer.

Duda se zahvalio Štajnmajeru što je prisustvovao bolnoj godišnjici i rekao da je to "moralna satisfakcija".

"Gospodine predsedniče, hvala Vam na prisustvu i vašem stavu", rekao je Duda.

On je dodao da može da vidi čoveka koji je došao sa poniznošću, pognute glave kako bi odao počast i podelio bol.

"Mislite li, okupljeni ovde, da je lako doći u grad koji su uništili Nemci, gledati u oči preživelih", upitao je Duda prisutne.

Nekoliko minuta nakon ovog događaja poljski premijer Mateuš Moravjecki i prvi potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans, takođe su odali poštu stradalima na poluostrvu Vesterplac na baltičkoj obali, mestu prve borbe u ratu, gde su poljske trupe pružale otpor Nemcima.

Vulin: Nepozivanje Srbije i Rusije velika uvreda za žrtve

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da je nepozivanje Srbije i Rusije u Poljsku na obeležavanje godišnjice početka Drugog svetskog rata, velika uvreda za žrtve, za 20 miliona poginulih sa prostora Sovjetskog Saveza, većinom Rusa i za milion Srba koji su u tom ratu ubijeni.

"Ovo je dnevna politika. Ovo je politika u svom najgorem obliku, kada ste u stanju da menjate istoriju zato što ste sa nekim u lošim odnosima. Potpuno je neshvatljivo da zemlja koja je mnogo stradala u Drugom svetskom ratu, kao što je Poljska, može na taj način da prezire žrtve svih drugih naroda", rekao je Vulin.

"Pre osamdeset godina počele su neopisive strahote za poljsko stanovništvo, neopisivi horor koga se moramo setiti da ih sprečimo da se ponove u Evropi", rekao je Timermans.

Možete li zamisliti na ovom skupu da svaki peti čovek koji sedi i stoji ovde iznenada nestane, zapitao se Timermans i dodao da se to dogodilo poljskoj naciji u rukama okrutnih nacista "koji su izgubili svako razumevanje čovečnosti".

Poljska je ostala pod nemačkom okupacijom više od pet godina i izgubila oko 6 miliona građana, gradovi su pretrpeli ogromna oštećenja infrastukture, a uništena su i sela i industrija. Više od polovine ubijenih bili su poljski Jevreji koji su poginuli u holokaustu.

"Posebno treba spomenuti poljske Jevreje koji su bili potpuno istrebljeni od ruke nacista, danas ih se sećamo ovde", rekao je Timermans.

Centralna komemoracija kojom se obeležava 80 godina od početka Drugog svetskog rata počela je u podne u Varšavi gde su se američki potpredsednik Majk Pens, nemačka kancelarka Angela Merkel i lider poljske vladajuće stranke Jaroslav Kaščinski, pridružili Štajnmajeru i Dudi, kao i mnogim drugim zvaničnicima.

Ovom događaju trebalo je da prisustvuje i predsednik Amerike Donald Tramp, ali je poseta otkazana zbog uragana Dorian koji preti Floridi.

Invazija nemačkih trupa na Poljsku 1. septembra 1939. godine obeležila je izbijanje Drugog svetskog rata, podseća AP.



Đukanović: Rusiji i Srbiji mesto na proslavi

"Ceremonija obeležavanja 80. godišnjice početka Drugog svetskog rata bi bila još potpunija da je na njoj učestvovala i Rusija, kao i predstavnici nekih drugih jugoslovenskih naroda, počev od Srbije", izjavio je u Varšavi predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

"Imam na umu tu grandioznu ulogu koju je tadašnji Sovjetski Savez imao u oslobađanju Evrope i u savezničkoj pobedi nad fašizmom", kazao je Đukanović, koji je prisustvovao obeležavanju godišnjice u Poljskoj.

Kako prenosi podgorički portal CDM, on je istakao da žali i što se na tom događaju nisu pojavili predstavnici "nekih drugih jugoslovenskih naroda, počev od Srba".

Srbi su, kako je to Đukanović rekao, zajedno sa njima (Crnogorcima) dali nemerljiv doprinos jednoj velikoj pobedi u Narodno-oslobodičkoj borbi, a koja je predstavljala važan deo ukupne pobede nad fašizmom.

Obeležavanje godišnjice pocetka Drugog svetskog rata, prema njegovim rečima, značajno i zbog toga što počinje da bledi sećanje na važnost događaja kao što je taj rat.

"I to ne da blede samo zbog protoka vremena, nego, posebno u Evropi, zbog rasta političkog rejtinga ekstremno desnih politika, koje pokušavaju da prekrajaju istoriju, pokušavaju da relativiziraju zasluge osolobodilaca i pobednika nad fašizmom i istovremeno da relativizuju odgovornost onih koji su se objektivno u tom vremenu našli na strani fašizma", naveo je Đukanović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.