Glavašu smanjena kazna sa deset na osam godina

Izvor: Blic, 30.Jul.2010, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Glavašu smanjena kazna sa deset na osam godina

Vrhovni sud Hrvatske smanjio je sa deset na osam godina zatvorsku kaznu Branimiru Glavašu, koji je prvostepenom presudom zagrebačkog Županijskog suda osuđen za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine, objavljeno je danas na interent stranicama Vrhovnog suda.

Time je delimično prihvaćena žalba Branimira Glavaša na prvostepenu presudu Suda u Zagrebu iz maja prošle godine kojom je osuđen na deset godina za ratne zločine u slučajevima poznatim kao "selotejp" >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i "garaža".

Kazna je smanjena i ostalim saoptuženima u tim slučajevima. Tako je drugooptuženom Ivici Krnjaku zatvorska kazna smanjena sa osam na sedam godina, a Gordani Getoš Magdić sa sedam na pet.

Vrhovni sud je i Dini Kontiću i Zdravku Dragiću smanjio kaznu zatvora s pet na tri i po godine, a Tihomiru Valentiću s pet na četiri i po godine zatvora.

Na presudu suda u Zagrebu žalilo se i državno tužilaštvo, tražeći veće kazne za sve optužene zbog posebno teških okolnosti krivičnog dela, ali je Vrhovni sud tu žalbu odbacio.

Svi osuđeni su obavezni da plate i trošak advokata Radoslava Ratkovića, koji je svedočio kako je preživeo pokušaj ubistva na Dravi, u iznosu od 80.215 kuna, objavljeno je u odluci Vrhovnog suda.

Uoči izricanja presude Glavaš je pobegao u Bosnu i Hercegovinu, čije državljanstvo ima uz hrvatsko, što je onemogućilo njegovo izručenje Hrvatskoj. Svi ostali se nalaze u pritvoru, a u zatvorske kazne biće im uračunato vreme provedeno u pritvoru.

Glavaš je u pritvoru bio od aprila 2007. do januara 2008. Početkom juna na Vrhovnom sudu završen je žalbeni postupak na prošlogodišnju nepravosnažnu presudu, na koju su se žalili i optuženi i tužilaštvo.

Glavaš je prvi hrvatski političar osuđen za ratne zločine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.