Izvor: B92, 17.Jun.2010, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gde su transkripti Bagzi-Kajganić

Beograd -- Niko od nadležnih nema odgovor na pitanje gde su transkripti razgovora Dejana Milenkovića i advokatice Biljane Kajganić, vođeni dok je Milenković bio u bekstvu.

Akteri tog događaja su godinama tvrdili da to nije tačno i da nikakvih pregovora nije bilo.

Međutim, bivši načelnik UBPOK-a Bora Banjac je u izjavi za B92 juče rekao da je od ključne važnosti da se sprovede istraga o navodima iz transkripta razgovora Bagzija sa advokaticom

On >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << smatra da bi upravo to moglo da pokrene pitanje političke pozadine ubistva premijera.

U tim transkriptima, kako je objavio list "Vreme" još 2004. godine, advokatica Kajganić ubeđuje Bagzija da lažno optuži tadašnjeg svedoka saradnika Ljubišu Buhu Čumeta za ubistvo Momira Gavrilovića.

Takav dogovor je navodno, kako ona tvrdi u tom razgovoru, postigla sa tadašnjim ministrom policije i direktorom BIA, Draganom Jočićem i Radetom Bulatovićem.

Jučerašnjom izjavom bivšeg načelnika UBPOK-a Bore Banjca praktićno je potvrđeno da transkripti razgovora Bagzija i Kajganićeve postoje i da su u nadležnim institucijama. Međutim, u Tužilaštvu i MUP-u nema jasnog odgovora na pitanje gde su ti transkripti.

Miljko Radisavljević je za emisiju "Insajder", ubrzo pošto je došao na tu funkciju, najavio novi postupak u kojem će biti ispitana politička pozadina ubistva premijera, kada presuda neposrednim izvršiocima bude pravosnažna.

Sedam meseci pošto je VSS potvrdio presude, novi postupak nije pokrenut.

Aktuelni ministar policije Ivica Dačić kaže da je iznenađen kako za sedam godina nije ni pokrenuto pitanje političke pozadine ubistva premijera Srbije. Podsetimo, upravo za vreme vladavine SPS-a i Slobodana Miloševića, stvorena je JSO, čiji su pripadnici zajedno sa zemunskim klanom osuđeni za ubistvo premijera. Dačić, međutim, kaže da je spreman da se sve ispita.

Posle svega što se dešavalo sa sudskim procesom za ubistvo premijera, ali i novih informacija koje se otkrivaju poslednjih dana, postavlja se pitanje da li je za pokretanje postupka o političkoj pozadini ubistva premijera neophodna politička volja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.