Ganić ostaje u pritvoru

Izvor: RTS, 03.Mar.2010, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ganić ostaje u pritvoru

Britanski sudija naložio je da bošnjački ratni lider Ejup Ganić bude zadržan u pritvoru, uprkos zahtevu da bude pušten na uslovnu slobodu, uz kauciju. Tužilaštvo BiH saopštilo da je jutros poslalo zahtev za izručenje Ganića, britanski ambasador u BiH još nema informacija o tome.

Britanski sud odbacio je zahtev da član ratnog Predsedništva BiH Ejup Ganić bude pušten na slobodu uz kauciju.

Ambasador Velike Britanije u BiH Majkl Tejtem izjavio je da se Sarajevo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << još nije obratilo vlastima Velike Britanije sa zahtevom za izručenje bivšeg člana ratnog Predsedništva BiH Ejupa Ganića.

"Poslednje informacije koje imam jesu da je Ganić saslušan. On, prema mojim informacijama, još nije podneo zahtev za puštanje uz kauciju. Vlasti Srbije, s druge strane, sada treba da dostave informacije kojima će obrazložiti zahtev za ekstradiciju. Kada se to desi, biće održano saslušanje", rekao je britanski ambasador za Dnevni avaz.

Tejtem je dodao da ga još niko od zvaničnika BiH, u vezi sa slučajem "Ganić", nije kontaktirao.

Ambasador dodaje da će britanski sud odlučiti kojoj zemlji će Ganić biti izručen i da zakonski saslušanje mora biti urađeno u roku od 45 dana.

Odgovarajući na pitanje da li postoji zavera Srbije i Velike Britanije u slučaju Ganić, ambasador je rekao da nema nikakve zavere i da su takve optužbe nonsens.

Sudija Osnovnog suda u Vestminsteru Kventin Perdi doneo je odluku o zadržavanju Ganića u pritvoru do narednog ročišta pred sudom u Londonu sledeće sedmice.

Najavljujući žalbu, Ganićev pravni savetnik Damir Arnaut kaže da je načinjen veliki propust, jer je na Sud, umesto Ejupa Ganića, greškom dovedena druga osoba.

Novac za kauciju od 200 hiljada funti za Ganića koji je po poternici iz Srbije uhapšen u Londonu, obezbedila je Sanela Dženkins, Sarajka udata za bogatog britanskog bankara.

Ganiću, koji je u ponedeljak uhapšen na aerodromu Hitrou u Londonu po zahtevu Srbije, određen je pritvor, a njegovo izručenje traže i Srbija i BiH.

Tužilaštvo BiH uputilo je jutros zahtev Velikoj Britaniji za izručenje Ganića Bosni i Hercegovini na dalje procesuiranje, potvrdio je portparol tužilaštva Boris Grubešić, prenosi "Dnevni avaz".

U London će biti prosleđena i sva potrebna prateća dokumentacija o istrazi koja se u slučaju "Dobrovoljačka", za koju Srbija tereti Ganića, vodi u Tužilaštvu BiH.

Pomoćnik ministra spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Zoran Perković kaže da se eventualni diplomatski imunitet koristi samo u službenim posetama.

"U slučaju da je gospodin Ganić bio u službenoj poseti, onda je imao pravo na diplomatski imunitet. Ukoliko se radi o privatnoj poseti, a u tom slučaju se nose diplomatske isprave, onda na taj imunitet nema pravo. Odnosno, niko nema pravo da privatno putuje sa diplomatskim pasošem", rekao je Perković.

Malović: Zahtev Srbije ima osnova

Srbija traži izručenje Ganića zbog napada na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici, u Sarajevu, u maju 1992. godine.

Ministarstvo pravde Srbije najavljuje da će, iako je rok 14. mart, već ove nedelje dostaviti Londonu zahtev za izručenje i sva tražena dokumenta. I pored toga što je Interpol prošle godine suspendovao crvene poternice za Ganićem u slučaju "Dobrovoljačka", zahtev ima osnova.

"I pored toga što je prošle godine Interpol suspendovao zahtev Srbije za raspisivanjem crvene poternice za Ganićem, zbog napada na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici, u Sarajevu, 1992. godine, zahtev naše države ima osnova", kaže ministarka pravde Srbije Snežana Malović.

"Sama suspenzija od strane Interpola ne znači da je i poternica koju je raspisala određena zemlja van snage. Postoji i druga mogućnost, da zemlja zemlji, na osnovu ugovora koje ima sa tom zemljom, dostavlja direktne poternice, tako da je poternica Srbije mogla da bude direktno aktivirana od strane Britanije", objasnila je Malovićeva.

Jasna Šarčević-Janković iz Tužilaštva za ratne zločine kaže da je Tužilaštvo za ratne zločine u tom predmetu prikupilo dovoljno dokaza  i pismenih izjava svedoka da za sada u tim dokazima i spisima ima 40 žrtava.

Dodik: Neprihvatljivo da se iz budžeta finansira kaucija

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da uplitanje institucija BiH u slučaj Ejupa Ganića može dramatično da pogorša političku situaciju u zemlji.

"Očigledno je da je Tužilaštvo BiH pod političkim instrukcijama određenih političkih lidera i dela međunarodne zajednice", rekao je Milorad Dodik.

Dodik je istakao da je neprihvatljivo da se iz budžeta institucija BiH finansira kaucija za Ganićevo puštanje na slobodu, prenosi portal Sarajevo-x.com.

"To nije stvar Bosne i Hercegovine, već privatna stvar Ejupa Ganića. Nedopustivo je da se javnim sredstvima plaća kaucija za pojedinca osumnjičenog za ratne zločine", kazao je Dodik.

Komentarišući stav Tužilaštva BiH da je ta institucija isključivo nadležna za procesuiranje državljana BiH osumnjičenih za ratni zločin, Dodik je rekao da su Sud i Tužilaštvo BiH "najveće štetočine u zemlji".

"Odbijanjem procesuiranja predmeta "Dobrovoljačka" i drugih zločina počinjenih nad Srbima u proteklom ratu, uprkos brojnim dokazima, Sud i Tužilaštvo BiH pokazali su da donose presude iz političkih interesa", rekao je Dodik.

Dodik je istakao da Srbija ima valjane dokaze da, u skladu sa međunarodnim pravom, procesuira Ganića i da nema sumnje da je Ganić odgovoran za zločine u Dobrovoljačkoj ulici.

Čolak: Srbija ne krši sporazum o krivičnim stvarima

Ministar pravde BiH Bariša Čolak rekao je da nije utvrđeno da zahtevom za izručenje Ganića Srbija krši Sporazum o krivičnim stvarima koji je nedavno potpisala sa BiH.

Čolak je u intervjuu banjalučkim Nezavisnim novinama objasnio da, prema sporazumu koji je potpisan sa Srbijom, ratne zločine treba procesuirati u zemlji čije državljanstvo ima osumnjičeni i gde ima prebivalište.

Prema njegovim rečima, u slučaju Ganića, Ministarstvo pravde BiH radiće u okviru svojih ovlašćenja i delovaće ka Ministarstvu pravde Srbije u vezi sa zahtevom za ustupanje krivičnog dela i dostaviti ugovor putem Interpola u Veliku Britaniju da bi to bilo dostavljeno nadležnom sudu.

Čolak kaže da ne želi da bude advokat ni pravosuđa, ni Tužilaštva BiH.

"Mislim da se mora brže i efikasnije raditi, bez obzira na to što su zatrpani i imaju puno predmeta. Treba raditi brže, ali sam saznao da je glavni tužilac najavio vrlo skori završetak istrage za slučaj Dobrovoljačke ulice", rekao je Čolak.

Iz Beograda, međutim, podsećaju da je Ministarstvo pravde Srbije pre nepunu godinu saopštilo da se slučajevi "Dobrovoljačka ulica" i "Tuzlanska kolona" neće ustupiti pravosudnim organima BiH.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.