Izvor: Blic, 04.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fond za humanitarno pravo pokrenuo postupak protiv Srbije

Fond za humanitarno pravo (FHP) saopštio je danas da je protiv države Srbije pokrenuo postupak za naknadu štete u ime dve osobe albanske nacionalnosti, zbog, kako se navodi, kršenja ljudskih prava na Kosovu 1999. godine.

FHP navodi da je u ime Ekrema Nebihu i Sulejmana Bajgore, 28. juna pokrenuo postupak pred Prvim opštinskim sudom u Beogradu zbog zlostavljanja i nezakonitog zatvaranja tokom NATO bombardovanja.

Tada maloletni Nebihu bio je među Albancima koji su svakodnevno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zlostavljani u zatvoru u Lipljanu, a potom sprovedeni u Požarevac gde su proveli pet meseci.

Zdravlje Nebihua je ozbiljno narušeno zbog torture i nezakonitog pritvora, navodi FHP i dodaje da njemu nikada nije uručeno rešenje o zadržavanju, pritvaranju, niti je podignuta optužnica ili krivični postupak.

Bajgora, takođe privedenog tokom NATO bombardovanja u Prištini, policajci su, kako navodi FHP, fizički matretirali i pretili mu smrću, stavljajući mu nož pod vrat i pištolj na uho zbog čega i danas ima teške zdravstvene posledice.

Iz Prištine je sa još 25 Albanaca sproveden do zatvora u Sremskoj Mitrovici gde je ostao četiri meseca, a prilikom puštanja, policija mu je oduzela rešenje o zadržavanju, dodaje se u saopštenju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.