Izvor: B92, 17.Sep.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekshumirano 28 tela u Sremskoj Mitrovici

Sremska Mitrovica -- U profesionalnoj i tolerantnoj atmosferi za 2 dana je izvršena ekshumacija 28 od pretpostavljenog 91 tela na gradskom groblju u Sremskoj Mitrovici, izjavio je predsednik Komisije za traženje nestalih iz Republike Srpske Nedeljko Mitrović. "Bošnjačka komisija je u utorak tražila da samo uz pretpostavke identiteta preuzme skoro 30 ekshumiranih tela i preveze ih u Sarajevo, čemu se suprotstavljaju srpska i hrvatska komisija", kaže Mitrović. On podseća na dogovor >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da tela budu ekshumirana, očišćena, obdukovana, da budu uzeti uzorci kostiju za DNK-analizu, a potom da telo bude vraćeno u grobno mesto do identifikacije. "Mogu biti preuzeta samo ona tela čija je identifikacija potvrđena i to u prisustvu zainteresovanih porodica", kaže Mitrović. Prema njegovim rečima, na groblju u Sremskoj Mitrovici sahranjivana su tela ubijenih u ratu na prostorima bivše Jugoslavije od 1991. do 1995, koja su bačena u reku Savu. "Od 91 grobnog mesta, 8 je grobova sa upisanim identitetom, prema dokumentaciji koja je kod njih pronađena, većina je sa oznakama NN, leševi su raspadnuti, neki su u zemlji već 10 godina, ali su korektno sahranjena u vrećama i limenim sanducima", kaže Mitrović i najavljuje da će ekshumacija potrajati narednih desetak dana.

Na gradskom groblju u Sremskoj Mitrovici ekshumaciju rade nadležne komisije iz Jugoslavije, Republike Srpske, Federacije BiH i Hrvatske, uz prethodno postignut dogovor i uprkos nepostojanja potrebnih bilateralnih sporazuma.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.