Dačić: Napad teroristički akt

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 14.Jul.2009, 23:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Napad teroristički akt

Preševo, Beograd, Priština -- Eksplozija u Preševu je teroristički akt, rekao ministar policije Ivica Dačić. Presečen lanac krijumčarenja oružja s Kosova, uhapšen jedan od krijumčara.

Jedna žena i trinaestogodišnji dečak povređeni su u eksploziji koja se prošle noći dogodila pored zgrade u kojoj žive porodice pripadnika policije i Žandarmerije u Preševu. Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, koji je hitno otputovao na jug Srbije, izjavio je da je podmetanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bombe u Preševu klasičan teroristički akt koji mora da naiđe na čvrst odgovor države.

On je takođe rekao da su pripadnici MUP-a na jugu Srbije rano jutros počeli akciju presecanja kanala ilegalnog naoružavanja albanskih terorističkih grupa u kojoj je uhapšen Đenen Mehmeti, koji je svojim kamionom prevozio oružje, municiju i vojnu opremu preko administrativne linije sa Kosovom.

Dačić kaže da su glavni organizatori krijumčarenja oružja Ljuljzim Ibiši, Sadet Nuhiju i Godur Dalipi, za kojima policija traga. Policija je saopštila da je pronašla veliku količinu oružja i eksplozivnih naprava u porodičnoj kući Ibišija, člana takozvane gnjilanske grupe.

Bomba velike razorne moći podmetnuta je ispred ulaza u zgradu u Preševu u kojoj žive pripadnici policije i vojske, a među njima i Albanci zaposleni u tim državnim institucijama.

U trenutku eksplozije u zgradi je bilo 37 osoba.

U napadu su povređeni žena i dečak albanske nacionalnosti. Lekari su saopštili da su van životne opasnosti, s povredama ekstremiteta, najverovatnije od komada stakla koje se raspršilo tokom eksplozije.

Od snažne detonacije popucali su prozori, a oštećene su i susedna stambena zgradi i okolne privatne kuće.

Ministar policije Ivica Dačić kaže da je ovo terorizam.

"Ovim terorističkim aktom je prekinuta polemika da li su događaji na jugu Srbije terorizam ili ne. Država treba da preseče kanale naoružavanja terorističkih grupa i spreči svaku mogućnost za nove terorističke akte”, rekao je Dačić.

Policija je na jugu Srbije počela je akciju presecanja kanala ilegalnog naoružavanja albanskih terorističkih grupa.

Na nekoliko punktova Žandarmerija je zaplenila na desetine ručnih bombi, satnih mehanizama za bombe i nekoliko pušaka i pištolja.

Napad je osudio i narodni poslanik i jedan od lidera Albanaca s juga Srbije Riza Halimi, a opširnije o reakcijama političkih lidera sa juga Srbije možete čitati u posebnoj vesti.

Marković: Sačekati rezultate istrage

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković izjavio je da ekspolozija koja se dogodila u Preševu po svojim obeležjima izgleda kao teroristički akt, ali da je ipak suviše rano davati takve ocene i da treba sačekati rezultate istrage.

Milan Marković (Beta)

"Kad se desi jedan ovakav akt suviše je rano davati ocene, posebno da li je u pitanju teroristički akt i povezanost sa incidentom koji se desio ranije", rekao je Marković.

"Istraga će dati odgovor na ta pitanja, ono što mogu da kažem je da po svojim obležjima ovaj akt izgleda kao teroristički sa ciljem da zaplaši stanovništvo, da unese nemir, da kompromituje sposobnosti i mogućnosti državnih organa i verovatno da dvostruko deluje na stanovništvo, alnbansko da zaplaši, a srpsko da podstakne da napuste Preševo", naveo je on.

Dragišić: Pokušaj destabilizacije juga Srbije

Docent Fakulteta bezbednosti u Beogradu Zoran Dragišić, ocenio je, gostujući u Vestima TV B92, da je napad u Preševu pokušaj destabilizacije situacije na jugu Srbije.

Dragišić veruje i da su napadi u Preševu i kod sela Lučani kod Bujanovca povezani. Prošle nedelje su dva pripadnika Žandarmerije ranjena kada je tokom patroliranja njihovo vozilo pogođeno iz minobacača.

Celo gostovanje Zorana Dragišića na TV B92 možeta pogledati na našem Blip kanalu:

Fejt osudio napade na policiju

Šef Međunarodne civilne misije i izaslanik Evropske unije na Kosovu Piter Fejt osudio je danas napade na policiju na jugu Srbije.

"Ja pomalo poznajem Preševsku dolinu i ipak bih bio dosta pažljiv u oceni toga šta se dešava, zbog čega mi je inače bilo veoma žao i što je vrlo ozbiljan problem", rekao je Fejt u razgovoru sa novinarima beogradskih redakcija u Prištini.

On je napomenuo da bi srpske vlasti trebalo to da detaljno istraže i ponudio pomoć međunarodnih faktora, ukoliko to zatraže vlasti u Beogradu.

"Mislim da je naš zajednički interes i stav koji delimo sa Vladom u Beogradu da moramo da održimo stabilnost i predupredimo bilo kakvo prelivanje nestabilnosti sa Kosova na jug Srbije", naveo je Fejt.

Fejt je objasnio da apsolutno osuđuje svako nasilje, uključujući i nasilje prema srpskim službenim licima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.