Eksplozija u Preševu

Izvor: RTS, 14.Jul.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Eksplozija u Preševu

Žena i dečak povređeni u noćašnjoj eksploziji u Preševu. Bomba postavljena kod ulaza u zgradu u kojoj žive porodice pripadnika policije i Žandarmerije. Nema sumnje da je reč o terorističkom napadu, tvrdi ministar Ivica Dačić. Policija presekla kanal naoružavanja terorista na jugu Srbije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije potvrdilo je da su u eksploziji, koja se oko jedan čas posle ponoći dogodila u blizini železničke stanice u Preševu, lakše povređeni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << žena i dečak. 

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova presekli su lanac krijumčarenja oružja, municije i vojne opreme sa Kosova u centralnu Srbiju i tom prilikom uhapsili jednog od krijumčara, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić.

"U noćašnjoj akciji policije uhapšen je Ćenan Mehmeti iz sela Miratovac kod Preševa, koji je svojim kamionom prevozio oružje i municiju i vojnu opremu sa Kosova", rekao je Dačić novinarima u Vranju posle obilaska mesta napada u Preševu.

Dačić je rekao da su "glavni organizatori krijumčarenja oružja Ljuljzim Igmiši, Sadet Nuhiju i Godur Dalipi" za kojima policija traga.

Dačić je rekao i da je u štali na porodičnom imanju Igmišija u selu Norca kod Preševa pronađena velika količina naoružanja i vojne opreme.

U saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije navedeno je da je Igmiši Ljuljzi, zvani Ljuljim, član takozvane Gnjilanske grupe.

Dačić je rekao da će od Euleksa i Unmika tražiti da se spreči "prenošenje terorističkih aktivnosti i naoružavanje albanskih terorističkih bandi".

Eksplozivna naprava velike razorne moći postavljena je pored zadnjeg ulaza u stambenu zgradu u kojoj žive porodice pripadnika policije i Žandarmerije, navode u MUP-u.

U trenutku eksplozije u zgradi u kojoj živi i veći broj civila, Srba i Albanaca, bilo je 37 lica, a od siline eksplozije popucala su stakla na toj i okolnim građevinama, kao i na automobilima na parkingu ispred zgrade.

U eksploziji su lakše povređeni četrdesettrogodišnja Aferdita Šabani, kao i trinaestogodišnji Doni Zairi, dok njegova majka Iljirijana nije povređena.

Povređeni su zbrinuti u Preševu, a zatim prebačeni na hirurško odeljenje Zdravstvenog centra u Vranju, zbog povreda ekstremiteta od krhotina stakla.

Povrede su lakše i posle zbrinjavanja povređeni su upućeni na kućno lečenje.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, direktor policije Milorad Veljović i komandant Žandarmerije, pukovnik Bratislav Dikić posetili su mesto eksplozije u Preševu.

"Ovo je još jedan u nizu terorističkih akata koji se u poslednje vreme dogodio na ovom prostoru", izjavio ministar Ivica Dačić, obilazeći zgradu u Preševu u kojoj je eksplodirala bomba.

"Ako je u prethodnim napadima bilo dileme da li su napadači teroristi ili nisu, sada nema sumnje da je u pitanju klasičan teroristički akt s obzirom na to da su ugroženi životi civila", ocenio je Dačić.

Zadatak policije je da štiti građane od terorizma i mi ćemo preduzeti sve mere da očuvamo javni red i mir i da sačuvamo živote svih građana koji ovde žive, poručio ministar policije.

"Zgrada kod železničke stanice u Preševu, u kojoj se prošle noći dogodila eksplozija, je obezbeđena i specijalne protivdiverzione ekipe utvrđuju da li ima zaostalog eksploziva", rekao je ranije dežurni istražni sudija Okružnog suda u Vranju Staniša Mihajlović.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Milan Marković, komentarišući okolnosti eksplozije u Preševu, istakao je da je prerano govoriti o delovanju terorističke grupe ili povezanosti tog incidenta sa nedavnim napadom na pripadnike Žandarmerije kod Bujanovca.

Obeležja terorističkog akta

Postoje razlozi za sumnju da je u pitanju terorizam, jer je zgrada u mesnoj zajednici u kojoj žive Srbi, izgrađena sredstvima Kooridancionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu, i u kojoj žive radnici državne uprave, među kojima i načelnik policijske stanice Avdija Bajrami, objasnio je Marković.

"Kad se desi ovakav akt, suviše je rano da se daju ocene, posebno kada je u pitanju povezanost sa incidentom koji se dogodio ranije. Možemo da sumnjamo, ali će istraga dati odgovore na sva pitanja", rekao je Marković, koji je i šef Koordinacionog tela.

Ministar Marković je naveo da incident "po svojim obeležjima izgleda kao teroristički akt, sa ciljem da zaplaši stanovništvo, unese nemir, kompromituje sposobnost i mogućnost državnih organa".

Akt verovatno dvostruko deluje - albansko stanovništvo drži u neizvesnosti, a može da utiče i na dalju migraciju srpskog stanovništva iz opštine Preševo, ukazao je Marković.

"Istraga je poverena nadležnim službama i Kooridanciono telo će sačekati izveštaj tih službi", istakao je Marković, naglasivši da se to telo ne bavi istražnim radnjama.

U Preševu su pojačane mere bezbednosti, a ulica koja vodi od železničke stanice ka centru, u kojoj se nalazi zgrada, zatvorena je za saobraćaj.

Uviđaj, koji su vršile specijalizovane ekipe Žandarmerije i policije, počeo je oko 10 sati i trajao je više od tri sata.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Eksplozija u Preševu

Izvor: Cafe.ba, 14.Jul.2009

Dve osobe povređene su u eksploziji koja se dogodila prošle noći u Preševu u neposrednoj blizini stambene zgrade u kojoj žive porodice pripadnika policije i Žandarmerije, potvrđeno je Tanjugu u MUP-u Srbije.

Nastavak na Cafe.ba...

Dvoje povredjenih u eksploziji u Preševu

Izvor: S media, 14.Jul.2009

U Preševu, u ulazu stambene zgrade u kojoj žive radnici MUP-a i Vojske Srbije, noćas je 45 minuta posle ponoći eksplodirala naprava velike razorne moći, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije. ..Dežurni ortoped vranjskog Zdravstvenog centra Dušan Aleksić medicinski je zbrinuo...

Nastavak na S media...

Eksplozija u ulazu stambene zgrade u Preševu (VIDEO)

Izvor: EMportal, 14.Jul.2009

U Preševu, u ulazu stambene zgrade u kojoj žive radnici MUP-a i Vojske Srbije, noćas eksplodirala naprava velike razorne moći, saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

Nastavak na EMportal...

Dačić: Napad teroristički akt

Izvor: B92, 14.Jul.2009

Preševo, Beograd, Priština -- Eksplozija u Preševu je teroristički akt, rekao ministar policije Ivica Dačić. Presečen lanac krijumčarenja oružja s Kosova, uhapšen jedan od krijumčara...Jedna žena i trinaestogodišnji dečak povređeni su u eksploziji koja se prošle noći dogodila pored zgrade...

Nastavak na B92...

Fotosi: Terorizam u Preševu

Izvor: CrnaHronika.rs, 15.Jul.2009, 19:14

PREŠEVO - Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije potvrdilo je da su u eksploziji, koja se oko jedan čas posle ponoći dogodila u blizini železničke stanice u Preševu, lakše povređeni žena i dečak. Eksplozivna naprava velike razorne moći postavljena je pored zadnjeg ulaza u stambenu zgradu...

Nastavak na CrnaHronika.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.