Da li su kreme za sunčanje štetne?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Jul.2016, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li su kreme za sunčanje štetne?

Da li je sunce lekovito ili se od njega treba kriti, dilema je koja muči brojne građane. Čak ni lekari nemaju isti stav po tom pitanju. Dok jedni preporučuju obaveznu zaštitu u vidu kreme za sunčanje, drugi se tome protive jer smatraju da je upravo to može biti uzrok ozbiljnih obolenja.

Tokom leta uvek isti saveti: nosite duge rukave, izbegavajte sunce, pijte dosta tečnosti i obavezno se mažite kremama za sunce. S druge strane internet je iz godine u godinu prepun tekstova >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << o tome da su kreme za sunčanje mnogo štetnije od sunca.

"Mračne tajne koje skrivaju kreme za sunčanje", "Sunce ne izaziva rak kože izazivaju ga kreme za sunčanje", "Kreme za sunčanje su kancerogene, ne koristite ih!" – ovo su samo neki od naslova koje možete pročitati na internet sajtovima.

"Takve vrste natpisa i takozvana istraživanja nisu naučno dokazana ni prihvaćena u stručnim krugovima prvenstveno medicinskim od strane nauke", kaže Jadranka Joksimović, dermatološkinja.

Da li je štetnije sunce ili kreme za sunčanje? Internista dr Dragan Ivanov nema dilemu. Ističe da je sunce zapravo lek te da su ultravioletni B zraci neophodni za sintezu vitamina D, a kreme taj proce sprečavaju.

Kaže da čak 90 odsto njegovih pacijenata sa malignim bolestima ima deficit vitamina D.

"Ultravioletni zraci tipa A su odgovorni za nastanak raka kože a kreme za sunčanje upravo propuštaju ove zrake. Pa kad pogledamo da je sve više malignih bolesti, da broj obolelih od karcinoma kože raste a takođe se sve više koriste kreme za sunčanje onda vi i vaši poštovani gledaoci sami zaključite", poručuje dr Ivanov.

Kao alternativna rešenja naš sagovornik preporučuje mazanje prirodnim uljima kao što je naprimer maslinovo.

Saveti lekara su i da se izbegava sunčanje u najtoplijem delu dana od 12 do 16 časova.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.