Čovek sa poternice

Izvor: Politika, 24.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čovek sa poternice

Istražni sudija nije udovoljio Stanišićevom advokatu koji je 18. novembra podneo zahtev za ukidanje pritvora, tvrdeći da nijedan od razloga koji je naveo – ne stoji

Krsto Stanišić, Crnogorac, dugogodišnji stanovnik srpske prestonice, uhapšen je 2. novembra u spektakularnoj akciji srpske policije nedaleko od Ade Ciganlije, po poternici koju je za njim raspisao Interpol iz Vizbadena. Prema navodima ovog dokumenta, Stanišić je od 16. do 18. aprila prošle godine iz Beograda >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u nemačkom gradu Holidau organizovao grupu čiji su se članovi bavili falsifikovanjem novca. Ovakve tvrdnje nemačkih istražnih organa Stanišić je, međutim, porekao pred istražnim sudijom, objašnjavajući da u Nemačkoj nije bio poslednjih šest godina.

Iako su domaći pravosudni organi uradili svoj deo posla, postupak izručenja Krsta Stanišića, koji je tražila Nemačka, još nije okončan. Istražni organi ove zemlje, naime, nisu u roku od 18 dana, koliko je predviđeno Evropskom konvencijom o ekstradiciji, dostavili potrebnu dokumentaciju na osnovu koje bi ovaj osumnjičeni bio izručen. Na zahtev nemačkih kolega, beogradski Okružni sud je rok za dostavu neophodnih podataka produžio na 40 dana. Spisi, među kojima se nalazila molba nemačkih vlasti za izručenje Stanišića, nalog za hapšenja suda u Minhenu i izvodi iz nemačkog Zakona o krivičnom delu za koje se on tereti u toj zemlji su u poslednjem trenutku, preko Ministarstva pravde, dostavljeni Okružnom sudu. Istražni sudija je, kako propisuje zakon, spise predmeta sa svojim mišljenjem dostavio je Krivičnom vanraspravnom veću koje će odlučiti da li su ispunjene sve predviđene pretpostavke za Stanišićevo izručenje nemačkim vlastima.

Istražni sudija nije udovoljio Stanišićevom advokatu koji je 18. novembra podneo zahtev za ukidanje pritvora, tvrdeći da nijedan od razloga koji je naveo – ne stoji.

Zahtev za srpsko državljanstvo ovaj okrivljeni podneo je avgusta ove godine. Odlukom Ministarstva unutrašnjih poslova zahtev je odbijen, 30. oktobra, samo dva dana pred njegovo hapšenje.

Tokom boravka u pritvoru Stanišić je, preko svog advokata, tvrdio da nema veze sa krivičnim delom za koje ga terete u Nemačkoj. Govorio je da nije član nijedne kriminalne grupe, pa ni ozloglašene "Amerike" koju srpska policija povezuje sa ubistvima širom Evrope i da nijedna informacija koja je objavljena u medijima posle njegovog hapšenja nije tačna. Preko advokata je govorio i da informacije koje su o njemu objavljivali domaći mediji namerno imaju zlonamernu konotaciju. Novinare je pozivao da slobodno zaustave bilo koga ko ga poznaje i pitaju ih šta misle o njemu.

Govorio je i da je spreman da ide na bilo koje ispitivanje, pa čak i poligraf kako bi dokazao da nije učestvovao u onome za šta ga terete pravosudni organi i pripisuju novine.

Stanišić je rođen 1962. godine u Danilovgradu u Crnoj Gori. Oženjen je suprugom Alisom sa kojom ima maloletnu ćerku.

Miroslava Derikonjić

[objavljeno: 24.12.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.