Ćerka Mileta Mrkšića apeluje da se njen otac pusti na lečenje u Srbiji

Izvor: Politika, 15.Avg.2015, 00:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ćerka Mileta Mrkšića apeluje da se njen otac pusti na lečenje u Srbiji

Marija Mrkšić, ćerka Mileta Mrkšića, koji se od 2012. godine nalazi na odsluženju zatvorske kazne u Lisabonu, po presudi Međunarodnog suda za ratne zločine, uputila je pismo našoj redakciji u kojem navodi:

„Tata se od 22. jula 2015. nalazi u zatvorskoj bolnici, a astma i fizička iscrpljenost su se navodili kao razlozi njegove hitne hospitalizacije. Za sve ovo vreme, Uprava zatvora nam je omogućila jedan telefonski poziv, tokom kojeg smo ga jedva razumeli, jer je izuzetno otežano >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << govorio. Tokom testiranja, utvrđeno mu je prisustvo izrasline na levom plućnom krilu. U sredu, 12. avgusta, ustanovljeno je da boluje od karcinoma pluća. U petak, 14. avgusta, stigla sam u Lisabon, a oca skoro da nisam prepoznala. Dobija kiseonik kroz cevčice, hranu odbija, drastično je smršao (anoreksično stanje), ne može da priča. Nalazi se u vidno zapuštenom zdravstvenom stanju, i slobodno mogu reći da umire. Doktori su potvrdili da je stanje kritično, procene loše i da svakog trena može da umre. S obzirom da zatvorska bolnica nema uslove za lečenje težih bolesnika, kao i na prisustvo jezičke barijere, teškoće dobijanja informacija o zdravstvenom stanju i fizičku razdvojenost, naša porodica se 31. jula obratila nadležnim ministarstvima u RS i Tribunalu u Hagu sa molbom za pomoć i stvaranje uslova za njegovo privremeno puštanje na lečenje u Srbiju iz humanitarnih razloga”, navodi se u pismu Marije Mrkšić koja ističe da do sada nisu dobili podršku u smislu pružanja adekvatne zdravstvene nege u Lisabonu, kao ni odgovor na zahtev za privremeno puštanje na lečenje u Srbiju.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ljajić: Tražiću puštanje Mrkšića na lečenje u Srbiju

Izvor: NoviMagazin.rs, 15.Avg.2015

Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić najavio je danas da će u ponedeljak zatražiti hitno puštanje Mileta Mrkšića, koji se od 2012. godine nalazi na odsluženju zatvorske kazne u Lisabonu, na lečenje u Srbiju..."Razgovarao sam sa suprugom Mrkšića i ambasadorom Srbije u Portugaliji. On je ozbiljno...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.