Cena goriva ograničena na 30 dana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Feb.2022, 12:29

Cena goriva ograničena na 30 dana

Pomoćnik ministarke za naftu i gas u Ministarstvu rudarstva i energetike Raša Kojčić, izjavio je danas za Tanjug da će uredba Vlade Srbije o ograničavanju cena derivata važiti 30 dana.

Podsetio je da će maloprodajna cena evrodizela biti ograničena na 179 dinara, a bezolovnog motornog benzina na 171 dinar po litru.

"Na ovaj način naši potrošači će biti zaštićeni, s obzirom da smo svedoci globalne ekonomske krize koja je i dovela do ovih poremećaja cena >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sirove nafte i svih energenata. Države u regionu poput Mađarske i Hrvatske su takođe pristupile određenim merama ograničavanja cena derivata, tako da je ovo logična reakcija kako bi se zaštitili domaći potrošači", izjavio je Kojčić.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić izjavila je danas da je razlog donošenja Uredbe Vlade o ograničenju maloprodajnih cena naftnih derivata stalni rast njihovih cena u prethodnom periodu, što je direktno uticalo na povećanje cena ostalih vrsta roba i usluga, saopšteno je iz Ministarstva.

Osim toga, na osnovu značajnih indikatora i nepredvidive situacije na svetskim berzama, očekuje se dalji rast nafte i naftnih derivata. Stoga je cilj ove uredbe, osim sprečavanja daljeg nekontrolisanog rasta cena pojedinih naftnih derivata, očuvanje životnog standarda stanovništva i sprečavanje većih poremećaja na tržištu u Srbiji, istakla je Matić.

Ona je dodala da je u cilju sprečavanja eventualnih nestašica na tržištu, Uredbom, koja će važiti 30 dana, definisano da trgovci naftnim derivatima ne smeju da isporučuju te vrste goriva u količinama koje su manje od prosečnih za poslednjih godinu dana.

Zamrznute cene derivata su u skladu s cenom sirove nafte

Urednica portala Energija Balkana Jelica Putniković ocenila je za Tanjug da će potrošači biti obradovani zamrzavanjem cena evrodizela i motornog benzina od 95 oktana, ali je naftnim kompanijama ostavljena mogućnost da povećavaju cene ostalih vrsta goriva.

"Današnje cene sirove nafte na svetskom tržištu su tu negde oko ovih iznosa na koliko su zamrznute cene ova dva derivata. Naftnim kompanijama je ostavljena mogućnost da podižu cene ostalih derivata ukoliko bude daljeg poskupljenja nafte i videćemo šta će se dešavati na globalnom i domaćem tržištu", rekla je Putniković.

Ona je podsetila da su domaće naftne kompanije još jesenas poslale predlog Vladi Srbije da se napravi nova poreska politika, pre svega u vezi s visinom akciza.

"Akcize i porez na naftne derivate svuda u svetu u velikoj meri obezbeđuju prihode državnim budžetima. Kod nas su državna zahvatanja u ceni dizela oko 60 procenata, benzina nešto više od 50 odsto. Država se ovog puta nije odrekla tog svog dela kolača, već je na štetu ili preko naftnih kompanija koje prodaju gorivo zamrzla cene. Šta će se dalje dešavati zavisiće od cene nafte na svetskom tržištu", rekla je Putniković.

Ona je ocenila da ni velikim proizvođačima nafte ne odgovaraju visoke cene tog energenta, jer onda dolazi do pada potrošnje, prave se zalihe i zato se zemlje članice OPEK-a i Rusija dogovaraju o plasmanu nafte na svetskom tržištu da bi cene ostale na prihvatljivom nivou.

"Ova cena koja je bila oko 80 evra odgovara svim naftašima. Ovo što je premašila 90 evra, tu veliki uticaj ima geopolitička situacija između Rusije, SAD-a NATO-a, da li će biti rata u Ukrajini, jer znamo da iz Rusije u Evropu stiže oko 30 odsto nafte. Neke kompanije su počela da skladište rezerve nafte, jer se bez derivata ne može"; rekla je Putniković.

U Udruženju naftnih kompanija Srbije nisu želeli da komentarišu uredbu vlade dok ne bude objavljena.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Taman kad smo pomislili da će DIZEL DUGO KOŠTATI NAJVIŠE 179 dinara, stiže i informacija o ROKU

Izvor: Blic, 11.Feb.2022

Savetnik ministarke za naftu i gas u Ministarstvu rudarstva i energetike Raša Kojčić, izjavio je danas za Tanjug da će uredba Vlade Srbije o ograničavanju cena derivata važiti 30 dana.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.