Biznis Privreda i finansije
Taman kad smo pomislili da će DIZEL DUGO KOŠTATI NAJVIŠE 179 dinara, stiže i informacija o ROKU

Taman kad smo pomislili da će DIZEL DUGO KOŠTATI NAJVIŠE 179 dinara, stiže i informacija o ROKU

Savetnik ministarke za naftu i gas u Ministarstvu rudarstva i energetike Raša Kojčić, izjavio je danas za Tanjug da će uredba Vlade Srbije o ograničavanju cena derivata važiti 30 dana.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
pumpa shutterstock 562309687 Foto: shutterstock
pumpa shutterstock 562309687

Podsetio je da će maloprodajna cena evrodizela biti ograničena na 179 dinara, a bezolovnog motornog benzina na 171 dinar po litru.

- Na ovaj način naši potrošači će biti zaštićeni, s obzirom da smo svedoci globalne ekonomske krize koja je i dovela do ovih poremećaja cena sirove nafte i svih energenata. Države u regionu poput Mađarske i Hrvatske su takođe pristupile određenim merama ograničavanja cena derivata, tako da je ovo logična reakcija kako bi se zaštitili domaći potrošači, izjavio je Kojčić.

Pročitajte još

Ovih dana u Srbiji litar benzina koštao je 170 dinara, deset dinara više nego u julu prošle godine. Litar kvalitetnijeg dizela išao i do 185 dinara. Evrodizel košta istovremeno 179 dinara, što je čak 20 dinara više nego pre tačno pola godine. To su negde i cene, za koje se može reći da su i najveće koje smo do sada gledali u Srbiji.

Cena nafte u svetu gotovo svakodnevno raste već dva meseca. Jedan barel sada vredi skoro 90 dolara što je najveća cena u poslednjih sedam godina. Nove cenovnike paraleleno smo gledali i u Srbiji, a imajući u vidu da cena goriva u Srbiji zavisi od kretanja na svetskom tržištu, dodatno prelivanje poskupljenja bilo je nesporno. I upravo to bio je razlog da Srbija ograniči cene goriva, a što je nedevno uradila i Hrvatska.

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović izjavio je nedavno da se sadašnji skok cene sirove nafte razlikuje od ranijih jer, po svemu sudeći, neće biti kratkog daha, pa analitičari procenjuju da u toku ove godine možemo očekivati cenu nafte i do 100 dolara po barelu.