Carstvo heroina u Velikom Trnovcu

Izvor: Politika, 09.Maj.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Carstvo heroina u Velikom Trnovcu

Procenjuje se da je u mestu u kojem živi 4324 punoletna stanovnika u svakom trenutku uskladišteno oko tri tone narkotika

Glavni distributivni centar trgovine narkoticima za Balkan je mesto Veliki Trnovac, u opštini Bujanovac, na jugu Srbije, pokazuju podaci srpske policije. Procene ukazuju da se švercom droge bavi oko 6.000 Albanaca iz tog dela Srbije.

Priča o Velikom Trnovcu, kao glavnom punktu za narkotike, ponovo je aktuelizovana pre nekoliko dana kada je u >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << akciji policije zaplenjeno pet kilograma heroina, čija vrednost iznosi više od 300.000 evra. Uhapšeni su Abdulah Ameti (1980) iz Preševa i Šaban Haziri (1949) koji je upravo iz Velikog Trnovca.

Droga je zaplenjena na naplatnoj rampi u Bubanj potoku, gde je zaustavljen automobil „audi A4” vranjskih registarskih oznaka kojim je upravljao Šaban Haziri. Kod suvozača Ametija u predelu struka, u dve plastične kese oblepljene selotejp trakom pronađen je heroin ukupne težine 4.880 grama. Praćenje aktivnosti onih žitelja Velikog Trnovca za koje postoje podaci da se bave trgovinom droge još jednom se pokazalo kao efikasno.

Podaci naše policije da je Veliki Trnovac već godinama najveći distributivni centar droge na Balkanu poklapaju se sa informacijama koje u svojim izveštajima već dugo spominje i Interpol. Prema istim podacima, u Velikom Trnovcu u svakom trenutku najmanje tri tone heroina spremno je za isporuku.

O Trnovcu informacije imaju i u italijanskom Centru za borbu protiv mafije (DIA). Oni su u nedavnom izveštaju izneli podatak da se skoro 70 odsto droge namenjene zapadnoevropskom tržištu švercuje preko Preševa i Velikog Trnovca.

Prema tom izveštaju, krijumčarenje je glavna delatnost za oko pet hiljada Albanaca iz tog dela Srbije, a celokupan šverc droge kontrolišu porodice Osmani, Halifi i Bunjaku.

Italijani su u istom izveštaju napisali da iako se zna da je to područje puno kriminala, niko im ne može stati na kraj. Evropske policije nemaju pravo da deluju na području Srbije, a službe Srbije ne mogu adekvatno da intervenišu.

Dakle, sve svetske policije to znaju, ali, čini se, da niko ne može da prodre u selo. Neke procene kažu da te tri tone skladištenog heroina danonoćno čuvaju straže do zuba naoružanih Albanaca, ali pouzdanih potvrda zapravo i nema. Jedan inspektor policije upućen u situaciju na jugu centralne Srbije objašnjava da su policijske akcije u Velikom Trnovcu teško izvodljive jer je celo selo uključeno u i te kako unosan narko-biznis. Skoro svi meštani su povezani bliskim rodbinskim vezama, pa je među njih nemoguće ubaciti agenta ili doušnika, a seoske straže su tako dobro organizovane i postavljene da niko neprimećen ne može da se približi Trnovcu. To upravo pokazuje i prošlonedeljna zaplena heroina koji nije nađen u Velikom Trnovcu, već na naplatnoj rampi kod Beograda.

Ta zaplena predstavlja i presecanje još jednog kanala krijumčarenja heroina koji se protezao na „severnom pravcu” takozvanog „balkanskog puta droge”.

Veliki Trnovac ima odličan geografski položaj i nalazi se u neposrednoj blizini granica s Bugarskom, Makedonijom, Kosovom i Albanijom. Zbog toga se u njega sliva veliki deo heroina iz Pakistana, Avganistana, Irana i Turske. Tu se skladišti i prepakuje, a zatim krijumčari dalje. Procene ukazuju da se iz Trnovca godišnje distribuira između 50 i 60 tona heroina, a dva glavna krijumčarska koridora su preko Albanije i Crne Gore ka Italiji i preko Srbije ka zapadnoevropskim zemljama.

Svima, koji se bave, po raznim „osnovama”, narko-tržištem, situacija postaje jasnija kada znaju da su Veliki Trnovac i Bujanovac u neposrednoj blizini graničnihprelazakoji našu zemlju povezuju sa jugom Evrope, Azijom i Bliskim istokom gde se ukrštaju narko-magistrale koje vode prema Velikom Trnovcu

Dušan Telesković

[objavljeno: 10/05/2009]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pregled štampe (10. 05. 2009.)

Izvor: RTS, 10.Maj.2009, 06:37

Carstvo heroina u Velikom Trnovcu, Otkaz strašniji od smrti, Država uporno štiti neplatiše, Iskasapila se!, naslovi su iz današnje beogradske štampe..Carstvo heroina u Velikom Trnovcu ..Glavni distributivni centar trgovine narkoticima za Balkan je mesto Veliki Trnovac, u opštini Bujanovac, na...

Nastavak na RTS...

Carstvo heroina u Velikom Trnovcu

Izvor: Cafe.ba, 10.Maj.2009

Glavni distributivni centar trgovine narkoticima za Balkan je mesto Veliki Trnovac, u opštini Bujanovac, na jugu Srbije, pokazuju podaci srpske policije.

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.