Bugarski: Izbeglička kriza izazov za vojvođanske opštine

Izvor: Radio 021, 12.Nov.2015, 14:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bugarski: Izbeglička kriza izazov za vojvođanske opštine

Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski rekao je da situacija sa migrantima u Vojvodini i dalje donosi izazove kako za opštine, tako i za pokrajinske i državne vlasti, te da je na nivou države potrebno odrediti strategiju upravljanja ovom krizom.

Kako je ocenio, najugroženije opštine u Vojvodini i dalje su Kanjiža, Subotica, Sombor i Šid.

"Na pokrajinskom nivou, situacija se koordinira preko Saveta za migracije i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Štaba za vanredne situacije Pokrajinske vlade. Mi smo do sada odobrili 40 tona robe i oko 15 miliona dinara direktne pomoći, kao i pomoć u objektima za prihvatanje migranata", rekao je Bugarski i dodao da je Kanjiža bila u vanrednoj situaciji, iako vanredna situacija u toj opštini nije proglašena, te da je upravo zbog toga dijalog svih nivoa vlasti po ovom pitanju najvažniji.

Potrebe i podrška lokalnim samoupravama u uslovima krize izazvane migracijama moraju biti neizostavni deo reagovanja svih aktera sa ciljem da se obezbede njihovo kontinuirano učešće i nesmetano pružanje lokalnih usluga, zaključeno je na sastanku koji je Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj održalo u utorak, 10. novembra, u Beogradu sa predstavnicima lokalnih samouprava najviše pogođenih opština.

"Lokalne samouprave u Srbiji bile su veoma konstruktivan partner, kako državnim organima, tako i međunarodnim organizacijama u proteklom periodu", istakao je državni sekretar u ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak, govoreći o problemima sa kojima se, usled migrantske krize, suočavaju Preševo, Šid, Kanjiža, Subotica, Beograd, Dimitrovgrad i Bosilegrad.

Irena Vojačkova – Soljorano, Stalna predstavnica Programa Ujedinjenih nacija za razvoj u Republici Srbiji ovim povodom je istakla da je "podrška lokalnim samoupravama u Srbiji posebno važna budući da ih opterećuju štednja u javnom sektoru i nedostatak ljudskih i materijalnih resursa pri čemu potrebe izazvane migracijama iziskuju dodatne napore, kako za pomoć migranatima, tako i za neometano pružanje redovnih usluga svojim građanima".

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.