Braš: Svedoci se plašili da pruže dokaze protiv Gurija

Izvor: RTS, 01.Avg.2019, 10:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Braš: Svedoci se plašili da pruže dokaze protiv Gurija

Bivša direktorka Kancelarije za Balkan pri Stejt departmentu Dženifer Braš tvrdi da su svedoci, koji su imali saznanja o ubistvu braće Bitići, bili previše uplašeni da bi pružili dokaze protiv bivšeg komandanta srpske Žandarmerije Gorana Radosavljevića Gurija.
Dženifer Braš je u intervjuu za Glas Amerike rekla da je tesno sarađivala sa američkim Federalnim istražnim biroom u potrazi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za svedocima, koji možda više i nisu u Srbiji.

"Svi diplomatski susreti sa srpskim zvaničnicima u poslednjih 20 godina su obuhvatili razgovore o ovom pitanju", rekla je Braš.
Podsetila je da je američka strana više puta naglašavala da nerešavanje ubistva braće Bitići negativno utiče na bilateralne odnose dve zemlje.
"Tokom posete Beogradu potpredsednika Bajdena, koji je sada predsednički kandidat, to je takođe bilo glavno pitanje o kojem je razgovarano. Verujem da je vlada Srbije očekivala od nas da joj pružimo nešto u zamenu za Radosavljevića. Ne znam šta bi to bilo", kaže Braš.
Braš se, po sopstvenim rečima, detaljno bavila ubistvom braće Bitići, američkih državljana poreklom sa Kosova koji su 1999. godine došli na Kosovo da se bore na strani takozvane OVK.
"Čak i u to vreme znali smo da je komandant logora gde su braća ubijena bio Goran Radosavljević Guri. Verujemo da je on izdao naređenje za ta ubistva. Guri je kasnije, kako sam čula, osnovao bezbednosnu kompaniju koja je radila i za Demokratsku stranku dok je bila na vlasti", rekla je Braš.
Prema njenim rečima, Goran Radosavljević je u međuvremenu postao član vladajuće Srpske napredne stranke gde ima uticajnu ulogu.
Zastupnik porodice Bitići Pravin Madiradžu rekao je za Glas Amerike da najveću prepreku rešenju tog slučaja predstavlja odnos vlade u Srbiji prema pravnim institucijama i ratnim zločincima.
"Dokazi u ovom slučaju su prilično sveobuhvatni. Vlastimir Ðorđević, bivši pomoćnik ministra unutrašnjih poslova, zapravo je priznao sve što je potrebno da se dođe do takvog zaključka", rekao je Madiradžu.
Inače, Rezoluciju kojom se od Srbije zahteva da reši slučaj Bitići ponovo je usvojio Odbor za spoljnu politiku američkog Kongresa, i ona bi trebalo u narednim nedeljama da se nađe na glasanju Predstavničkog doma u punom sastavu, rečeno je Glasu Amerike u kabinetu njenog podnosioca republikanskog kongresmena Lija Zeldina.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Braš: Svedoci se plašili da pruže dokaze protiv Gurija

Izvor: B92, 01.Avg.2019

Vašington -- Dženifer Braš tvrdi da su svedoci o ubistvu braće Bitići, bili uplašeni da bi izneli dokaze protiv Gorana Radosavljevića Gurija...Bivša direktorka Kancelarije za Balkan pri Stejt departmentu je to izjavila u untervjuu za Glas Amerike i dodala da je tesno sarađivala sa američkim...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.