Izvor: B92, 20.Jun.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Botulizam u Valjevu

Valjevo -- U Valjevu su zabeležena dva slučaja botulizma, trovanja hranom, potvrđeno je u Zdravstvenom centru u tom gradu i Sanitarnoj inspekciji Kolubarskog okruga.

Oba slučaja su registrovana ove sedmice. Jedan od pacijenata iz okoline Valjeva prebačen je na lečenje u Beograd, dok je G. M. (42) iz Valjeva preminuo. Na Infektivnom odeljenju bolnice u Valjevu rečeno je da je krvni serum pacijenta iz okoline Valjeva poslat na dodatne analize u Mađarsku, pošto na beogradskim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << klinikama trenutno nema neophodnih reagenasa.

Za preminulog G. M. čeka se obdukcioni nalaz sa VMA kako bi se defitinitno razlučilo da li je u pitanju zaista bio botulizam.

Taj pacijent je na lečenje u Beograd poslat sa Odeljenja neurologije "u teškom stanju, sa veoma ozbiljnom kliničkom slikom poodmakle bolesti" od koje je preminuo.

Zbog sumnje da se D. M. zarazio konzervom tunjevine, koja je uvezena sa Tajlanda, Sanitarna inspekcija Kolubarskog okruga detaljno je uzorkovala sporne artikle.

"Dosadašnje analize su pokazale da je tunjevina bila ispravna", rekla je danas Beti načelnica te inspekcije Branka Miholjčić.

Prema podacima Infektivnog odeljenja bolnice u Valjevu i Sanitarne inspekcije, botulizma u Valjevu "godinama nije bilo, ali je sporadično prisutan u poslednih četiri-pet godina".

Uzročnik botulizma je anaerobna bakterija klostridijum botulinum (clostridium), a najčešće se nalazi u neispravnim konzervama.

Uzročnik botulizma je proteklih godina, međutim, otkriven i u mesu sušenom u neadekvatnim uslovima bez dovoljno vazduha, ili na glavicama mladog luka iz bašte nedovoljno opranim pre upotrebe.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Valjevu dva pacijenta obolela od botulizma

Izvor: Blic, 20.Jun.2008

VALJEVO - Četrdesetogodišnji M. T. iz okoline Valjeva upućen je na lečenje u Beograd, jer su prve analize u valjevskoj bolnici ukazale da boluje od botulizma, specifičnog trovanja hranom. Posle obdukcije i dodatne toksikološke analize u Mađarskoj očekuje se razjašnjenje i drugog, nažalost,...

Nastavak na Blic...

Misteriozna bolest u Valjevu

Izvor: Mondo, 20.Jun.2008

M. T. (40) iz okoline Valjeva upućen je na lečenje u Beograd, jer su prve analize u valjevskoj bolnici ukazale da boluje od botulizma, specifičnog trovanja hranom, piše "Blic".

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.