U Valjevu dva pacijenta obolela od botulizma

Izvor: Blic, 20.Jun.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Valjevu dva pacijenta obolela od botulizma

VALJEVO - Četrdesetogodišnji M. T. iz okoline Valjeva upućen je na lečenje u Beograd, jer su prve analize u valjevskoj bolnici ukazale da boluje od botulizma, specifičnog trovanja hranom. Posle obdukcije i dodatne toksikološke analize u Mađarskoj očekuje se razjašnjenje i drugog, nažalost, smrtnog slučaja pacijenta G. M. (42) iz Valjeva, za koga takođe postoji sumnja da preminuo u sredu od botulizma.



Načelnica Infektivnog odeljenja valjevskog Zdravstvenog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << centra doktorka Snežana Arsenijević kaže za „Blic" da je kod zemljoradnika M. T. posle prijema i zbrinjavanja u bolnici potvrđen botulizam, zbog čega je prebačen na lečenje u Beograd. Ona napominje da je njegovo stanje sada stabilno i da je van životne opasnosti.

Doktorka Arsenijević kaže da nije utvrđen uzrok trovanja. Postoji mogućnost da je do bolesti došlo zbog konzumiranja tunjevine iz konzerve, koja je uvezena sa Tajlanda, mesa sušenog neadekvatnim uslovima bez dovoljno vazduha ili možda i glavicama mladog luka iz bašte koje nisu dovoljne oprane.

Posle prve sumnje, Sanitarnoj inspekciji Kolubarskog okruga naloženo je da obavi detaljne analize sporne tunjevine.

- Dosadašnje analize pokazale su da je ta tunjevina, koja je regularno uvezena, bila ispravna, ali građanima savetujemo da tu sardinu ne kupuju na pijacama i u prostorima gde se prodaja obavlja na otvorenom. Trenutno nikakva zabrana nije stavljena na neku specifičnu namirnicu - kaže načelnica Sanitarne inspekcije Branka Miholjčić.

Supruga M. T., međutim, za „Blic" tvrdi da njen suprug nije jeo sardinu.

- Jeo je isto što i mi ostali u kući. Sušeno meso, ali ne i mladi luk, jer ga ne voli. Nikome od nas nije loše. Tog dana je bio u komšiluku i radio, ali i tamo je jeo što i ostali i niko od njih nije imao, niti ima bilo kakvih tegoba - kaže ona.

Prema njenim rečima, M. T. je 6. juna smešten u valjevsku bolnicu. Prethodnog dana posetio je lekara jer mu nije bilo dobro. Vid mu je bio zamućen, video je duplo, trnele su mu ruke i noge. Pet dana je bio u bolnici u Valjevu, nakon čega je premešten u Beograd, na Neurološku kliniku.

- Još nemamo potvrdu da je oboleo od botulizma. Ono što je najvažnije je da je njemu sada bolje - kaže supruga M. T.

Drugi slučaj Valjevca G. M. i dalje čeka na zvanično razjašnjenje. On je odmah nakon prijema u Urgentni centar Regionalne opšte bolnice u Valjevu u teškom stanju hitno prebačen u beogradski Urgentni centar, gde je i preminuo. Obdukcija je urađena na VMA, a toksikološke analize krvnog seruma preminulog Valjevca, kao i pacijenta M. T. biće urađene u Mađarskoj, jer u Beogradu nema odgovarajućeg reagensa, a rezultati će biti poznati početkom sledeće sedmice.

Doktorka Snežana Arsenijević kaže da se čeka obdukcioni nalaz sa VMA i dodatne toksikološke analize krvnog seruma kako bi se definitivno utvrdilo da li je uzrok smrti botulizam. Prema njenim rečima, botulizma u Valjevu „godinama nije bilo, ali je sporadično prisutan u poslednjih četiri-pet godina".

Supruga M. T. kaže za „Blic" da su je nadležni iz Sanitarne inspekcije pitali da li se njen muž i G. M. poznaju.

- Ni u kakvoj vezi nisu bili. Moj suprug tog čoveka ne poznaje pa ne znam kako bi mogli da imaju isti uzrok trovanja - kaže ona.

Simptomi: Zamućeni vid i paraliza mišića

Uzročnik botulizma je anaerobna bakterija koja se najčešće nalazi u neispravnim konzervama. Botulizam koji se dobija preko hrane nastaje tako što se u organizam unose namirnice koje sadrže određeni toksin. Botulizam koji se prenosi hranom dovodi do simptoma koji utiču na deo nervnog sistema koji kontroliše mišiće. U simptome botulizma koji se prenosi hranom spadaju: zamućen vid ili dvostruka slika, suvoća usta i paraliza mišića koja utiče na disanje. Simptomi botulizma obično se javljaju u roku od 12 do 36 sati po uzimanju hrane koja sadrži toksin.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.