Izvor: Blic, 19.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bivši Legijin pratilac čuva svedoke saradnike

Bivši Legijin pratilac čuva svedoke saradnike

Slaviša Krstić, pratilac i vozač Milorada Lukovića Legije do ubistva premijera Zorana Đinđića, sada je pripadnik Jedinice za zaštitu učesnika u krivičnom postupku i ima zaduženje vozača koji iz tajnog skrovišta prevozi svedoke saradnike do Specijalnog suda i vraća ih nazad.

On se prekjuče pojavio kao svedok na najvažnijem suđenju u Srbiji i, kao većina nekadašnjih pripadnika rasformirane Jedinice za specijalne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << operacije (JSO), potvrdio deo navoda odbrane prvooptuženog.

- To je mučki i opasan udarac svima koji se bave borbom protiv organizovanog kriminala. Takav delikatan i važan zadatak ne bi smeo da se poveri nijednom bivšem pripadniku JSO, pa ni Krstiću. Čovek na takvom mestu zna gde su smešteni svedoci saradnici, kako se čuvaju i kojim putevima se prevoze do suda ili na neko drugo mesto. Mislite li da zbog toga ne strahuju svedoci i njihove porodice? Onaj ko je odlučio da se Krstić nađe u toj jedinici morao bi da podnese ostavku. Podsetiću, svi koji su bili u sudnici kada je Krstić ušao da svedoči, primetili su da se pozdravio sa braniocima Ulemeka i da je na to reagovala sudija Nata Mesarović - kaže za 'Blic' izvor iz vrha srpskog pravosuđa.

Advokat Nino Dožen Majkić, zastupnik porodice Đinđić, kaže za 'Blic' da je svedočenje i sadašnji zadatak Krstića, kao i ostalih svedoka koji i danas rade u policiji, pitanje za ljude koji vode Ministarstvo unutrašnjih poslova.

- Srpski policijski vrh mora da objasni kako su takvi ljudi ostali među zaposlenima u policiji - kaže Dožen Majkić.

Dr Milan Škulić, profesor Pravnog Fakulteta u Beogradu i jedan od autora Zakona o zaštiti učesnika krivičnih postupaka, kaže za 'Blic' da se tim zakonom ne uređuju kriterijumi ko može da bude u policijskoj jedinici za zaštitu i da je to ostavljeno policiji da uredi.

- Zakon se ne bavi kriterijumima za prijem u ovu jedinicu. To je prepušteno proceni u praksi MUP-a i može se urediti podzakonskim aktima. Osnovni kriterijum je da policajac mora da bude častan i pošten. Takve policijske jedinice postoje u svetu i osnovna stvar je međusobno poverenje pripadnika, koje ne sme biti narušeno - kaže profesor Škulić.

On napominje da se, formalnopravno posmatrano, Krstićev iskaz ne može sankcionisati, sem ukoliko se ne utvrdi da je svedočio lažno.

- To je stvar procene rukovodioca Jedinice za zaštitu učesnika krivičnih postupaka, da li ponašanje Krstića može imati posledice po njegovu dalju službu. Njegov iskaz se na sudu ceni kao iskaz bilo kog drugog svedoka i sud mu može ili ne mora poverovati. Da bi se formalnopravno smatralo da je dao lažan iskaz, nije dovoljno da ga sud odbaci, već tužilaštvo mora da povede postupak za to i da bude osuđen. Sud bi morao da sačini poseban zapisnik koji bi svedok potpisao i koji bi bio dostavljen tužiocu. To se u praksi ne čini baš često jer nije lako dokazati netačnost nečijeg iskaza - kaže profesor Škulić.

Slobodan Pajkić, bivši policajac iz obezbeđenja visokih funkcionera, a sada vlasnik privatne agencije, kaže za 'Blic' da su Krstićeve starešine odgovorne za njegovo postavljenje.

- Njegove neposredne starešine su možda znale da je on nekada vozio Ulemeka, ali su to prećutale iz njima znanih razloga. Moguće je i da nisu bili upoznati sa njegovi ranijim zaduženjima. Čovek je možda profesionalac u poslovima bezbednosti i možda nije bio njegov izbor da čuva Ulemeka - kaže Pajkić.

Vuk Z. Cvijić Tužilaštvo će goniti lažne svedoke iz JSO

BEOGRAD - Specijalno tužilaštvo iniciraće kod nadležnog opštinskog tužilaštva pokretanje postupka protiv pripadnika Jedinice za specijalne operacije, zbog lažnog svedočenja na suđenju za ubistvo Ivana Stambolića i pokušaj ubistva Vuka Draškovića u Budvi, saznaje 'Blic'.

Kako saznajemo, Specijalno tužilaštvo ima nameru da inicira pokretanje postupka i zbog lažnih svedočenja na suđenju za ubistvo premijera Zorana Đinđića.

Svedočenja pripadnika JSO u korist odbrane na suđenju za ubistvo Stambolića i atentat u Budvi, prvostepeno veće Specijalnog suda ali i Vrhovni sud odbacili su kao neverodostojna. Na tom suđenju pripadnici JSO-a su tvrdili da su oni bili u Budvi, a ne njihove optužene kolege. Sudskom veću su izneli priču da su tamo otišli da uhapse Nenada Đorđevića, biznismena koji je napustio JUL, a ne da ubiju Draškovića.

U Specijalnom tužilaštvu smatraju da imaju dovoljno dokaza da dokažu da su pripadnici JSO-a svedočili lažno.

- Vrhovni sud je već uvažio dokaze o pronađenim otiscima prstiju optuženih koji potvrđuju njihov boravak u Budvi, kao i svedočenja vojnih lica koji su prepoznali optužene. To su dovoljni dokazi da se ospore svedočenja onih pripadnika JSO-a koji su tvrdili da su oni bili u Budvi, a ne njihove optužene kolege - kaže izvor 'Blica' blizak Specijalnom tužilaštvu.

Jedan od onih koji su pokušali da daju alibi optuženima za atentata u Budvi je i Vukašin Vukašinović Vule. On je bio šef obezbeđenja Milorada Ulemeka Legije i zamenik direktora agencije 'Lupus' koju je registrovala Ulemekova supruga. Vukašinović je kao svedok potvrdio Ulemekovu odbranu i na suđenju za ubistvo premijera.

Alibi za budvanski atentat pokušao je na suđenju da pruži i Dejan Ivković Ivke. Ovaj bivši pripadnik JSO-a sada radi kao šef službenog policijskog obezbeđenja Aleksandre Ivanović, Ulemekove supruge.

Vukašinović i Ivković su tvrdili da je sa njima u Budvi bio i Boško Jović, tadašnji šef obuke JSO-a koji je ovih dana pokušao da pruži alibi Zvezdanu Jovanoviću na suđenju za ubistvo premijera.

V. Z. C. Formiranje Jedinice za zaštitu

Jedinica za zaštitu učesnika u krivičnom postupku formirana je septembra 2005. godine, uglavnom od pripadnika Uprave za obezbeđenje. Od osnivanja je bila pod patronatom načelnika Javne bezbednosti, a kasnije direktora policije. Imenovanje načelnika jedinice, međutim, nije samo interna stvar MUP-a, već se o tome pita i specijalni tužalac. Naime, po Zakonu o programu zaštite, koji je stupio na snagu 1. januara prošle godine, neophodno je da se prvi čovek Specijalnog tužilaštva složi sa predlogom MUP-a.

- U jedinici je trenutno oko 180 ljudi, među kojima ima i nekoliko pripadnika bivše Jedinice za specijalne operacije. Svi već godinama rade u MUP-u, a većina je nekada bila u Upravi za obezbeđenje - kaže naš sagovornik iz vrha MUP-a.

On objašnjava da je, da bi neko postao njen pripadnik, neophodno da njegov prijem načelnik jedinice predloži direktoru policije i da, naravno, direktor potpiše to rešenje.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.