Birao datum predaje

Izvor: Glas javnosti, 12.Sep.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Birao datum predaje

BEOGRAD - Pred sudskim većem Vrhovnog suda Srbije juče je završeno referisanje o prvostepenoj presudi Specijalnog suda optuženima za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića prenele su agencije. Sudija izvestilac Zoran Savić danas će početi referisanje o žalbama optuženih i njihovih branilaca. Specijalno tužilaštvo nije se žalilo na prvostepenu presudu.

Savić je naveo da je presudom Specijalnog suda utvrđeno da su zaveru za ubistvo Đinđića stvorili prvooptuženi Milorad >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Ulemek i vođa zemunskog klana Dušan Spasojević, a da je odluka o ubistvu premijera doneta na insistiranje Ulemeka, koji je imao izrazito dominantnu ulogu u zaveri.

Sud je odbacio odbranu Ulemeka kao neuverljivu, jer nije potvrđena izvedenim dokazima, a u presudi je navedeno da se „čini da je Ulemek birao vreme i mesto predaje“ kao i fazu u kojoj je tada bilo suđenje, jer je imao dovoljno podataka iz iskaza svedoka i optuženih koje je mogao da koristi u svojoj odbrani, što je i činio.

Savić je kazao i da nije potvrđena Ulemekova tvrdnja da mu je „montiran sudski postupak“, kako je kazao, „da bi se oglasio krivim što je bio interes određenih političkih krugova“.

Ulemek se predao 2. maja 2004. godine, a suđenje je počelo krajem 2003. godine.

Prvostepeni sud je i odbranu optuženog Zvezdana Jovanovića odbacio kao neuverljivu i neistinitu. U presudi je navedeno da je Jovanovićevo priznanje u istrazi potvrđeno pre svega materijalnim dokazima i iskazima svedoka saradnika.

Savić je rekao i da je Specijalni sud u potpunosti poklonio veru iskazima svedoka saradnika jer su logični, ubedljivi i u najvećem delu o najbitnijim spornim činjenicama identični.

Iskazi svedoka saradnika su, kako je navedeno u prvostepenoj presudi, značajno doprineli utvrđivanju najbitnijih činjenica i rasvetljavanju krivičnog dela.

Sud nije prihvatio tezu da su ispaljena tri hica, jer ta tvrdnja nije potvrđena izvedenim dokazima - iskazima svedoka i tragovima zatečenim na licu mesta.

Zahtev odbrane za rekonstrukciju odbijen je kao suvišan.

Presudom Specijalnog suda koju je 23. maja 2007. godine izreklo tročlano veće kojim je predsedavala sudija Nata Mesarević za ubistvo Đinđića na po 40 godina zatvora osuđeni su bivši pukovnik Državne bezbednosti i komandant Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija i njegov zamenik Zvezdan Jovanović, kao neposredni izvršilac ubistva.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Krsmanović u žalbi sudu priznao učešće u atentatu

Izvor: Blic, 12.Sep.2008

BEOGRAD - Pripadnik zemunskog klana Dušan Krsmanović priznao je u žalbi Vrhovnom sudu da je učestvovao u atentatu na premijera Srbije Zorana Đinđića, zatraživši od suda da mu ublaži prvostepenu presudu i „pruži još jednu šansu"...- Priznao sam i nisam štedeo ni sebe ni druge. Ne želim...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.