Izvor: Blic, 13.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beko: Nisam uticao na "Merkator" da odustane od "C marketa"

Bivši vlasnik "C marketa" Milan Beko izjavio je danas, na suđenju "stečajnoj mafiji", da je u vreme privatizacije tog preduzeća imao kontakte sa predstavnikom "Merkatora" Zoranom Jankovićem, ali da nije uticao da ta firma odustane od kupovine "C Marketa".



"Sa Jankovićem sam se sastao u Hajatu na kafi i dva puta u Ljubljani. Bilo je razgovora o kupovini akcija 'Merkatora', a Janković me je obavestio da 'Merkator' odustaje od akcija 'C marketa' zbog nepovoljne političke >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << klime", odgovorio je Beko na pitanje advokata Vladimira Horoveca, branioca bivšeg direktora "C marketa" Slobodana Radulovića, koji je optužen kao jedan od organizatora "stečajne mafije".

Na pitanje odbrane da li je na sastancima sa Jankovićem "stvarao lažnu sliku o negativnoj političkoj klimi" i tražio od "Merkatora" da odustane od "C marketa", Beko je odgovorio odrično.

"Nije tačno, nikada nisam preneo ni jednu pretnju, nisam stvarao negativnu političku klimu. Svi naši razgovori bili su u vezi sa prodajom akcija 'Merkatora'", istakao je Beko.

On je kasnije, međutim, rekao da je sa Jankovićem, osim o kupovini akcija "Merkatora", razgovarao o interesovanju "Merkatora" da kupi akcije "C Marketa".

"Bilo je razgovora o kupovini akcija 'Merkatora' a Jankoviću je bilo bitno da li postoji mogućnost da 'Merkator' može da kupi akcije 'C marketa'", rekao je Beko.

On je naveo i da se nije sastajao i razgovarao o prodaji "C marketa" sa predstavnikom britanske kompanije "Ašmor" Milanom Markovićem, koji je takođe imao ponudu za kupovinu "C marketa", ali je predočio da ga površno poznaje. Beko je naveo da je u tom periodu često putovao u London ali ne zbog susreta sa Markovićem već zbog svojih poslovnih obaveza.

"Bivšeg direktora "C marketa" Slobodana Radulovića poznajem iz ranih 90-tih godina", rekao je Beko, koji nije isključio mogućnost da ga je sa njim upoznao bivši srpski premijer Zoran Đinđić.

Radulovićeva odbrana je insistirala da svedok odgovori da li kontroliše kompaniju "Knjaz Miloš", kao i da li je ta firma imala u posedu menice bez pokrića koje je izdavao "C market". Beko je rekao da "Knjaz Miloš" nije pod njegovom kontrolom i objasnio da je on u jednom periodu bio konsultant u toj kompaniji i imao ulogu u toku procesa privatizacije.

Što se tiče menica, Beko je istakao da smatra da je "Knjaz Miloš" ima o menice samo za izdatu robu što je uobičajena poslovna praksa.

Suđenje grupi 29 optuženih za privredni kriminal, korupciju i zloupotrebe u privredi, u javnosti poznatoj kao "stečajna mafija", biće nastavljeno sutra u 9.30, u Posebnom odeljenju Okružnog suda u Beogradu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.