Bari: Đukanović osumnjičen za šverc

Izvor: B92, 23.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bari: Đukanović osumnjičen za šverc

Milo Đukanović

Bari, Podgorica -- Italijanska agencija Ansa objavila detalje istrage tužilaštva italijanskog grada Bari, koji teško optužuju Mila Đukanovića.

Ansa prenosi, pozivajući se na detalje iz istrage tužilaštva u Bariju, da je "međunarodna mafijaška grupa" na čijem čelu se nalazio Milo Đukanović između 1997. i 2000. godine zahvaljujući krijumčarenju cigareta između Crne Gore i italijanske pokrajine Pulje zaradila više desetina miliona evra.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Istragom je utvrđeno da je tako zarađen prihod na putu pranja novca prošao kroz Švajcarsku, Crnu Goru, Kipar i Lihtenštajn.

Istražitelji iz Barija obavestili su Đukanovića, bivšeg premijera i predsednika Crne Gore, kao i bivšeg potpredsednika crnogorske vlade Miroslava Ivaniševića i još 13 osoba da su završene preliminarne istrage koje se odnose na period između 1994. i 2002. godine.

Optuženi sada imaju rok od 20 dana da zatraže da budu saslušani ili da predstave svoju odbranu - po isteku tog roka, gotovo sigurno biće podnet zahtev za pokretanje postupka.

Đukanović se tereti da je bio vođa mafijaškog udruženja koje su činili i predstavnici mafije iz Pulje i dvojica privrednika sa švajcarskim državljanstvom, Franko dela Tore i Djerardo Koma, protiv kojih se vodi odvojen proces.

Prema istrazi tužilaštva u Bariju, za pranje novca je bio zadužen Stanko Subotić Cane.

On je u švajcarsku banku uplaćivao novac koji je zatim prebacivan u Crnu Goru a odatle na Kipar, u tri privatna aviona od kojih je jedan kupljen upravno novcem dobijenim od "poreza na tranzit" kroz Crnu Goru koji je crnogorska vlada u tom periodu uvela krijumčarima.

Novac je uplaćivan na račun u kiparskoj banci, a zatim korišćen za razna isplaćivanja i investicije, pa potom navodno prebacivan u banke u Lihtenštajnu, prenosi ANSA.

Đukanović je optužen da je Dela Tori dao dozvolu da mesečno u Crnu Goru uvozi hiljadu tona cigareta koje su kasnije krijumčarskim kanalima gliserima unete u Italiju.

Optužen je da je pomogao ilegalnu prodaju preko preduzeća "Zetatrans", da je preko vrha crnogorske policije omogućio da krijumčari gliserima uplove u luke Zeleniku i Bar, kao i da je obezbedio zaštitu italijasnkim beguncima - kriminalcima koji su se krili u Crnoj Gori.

Jedna od optuženih je i Dušanka Pešić-Jeknić, koja je bila trgovinski predstavnik Crne Gore u Italiji.

Istragom iz 1999. godine utvrđeno je i da je postojao dogovor mafije iz Crne Gore i iz Pulje o kontroli i upravljanju ilegalnom trgovinom.

Taj dogovor su, prema tužilaštvu u Bariju, italijanski mafijaši sklopili sa Andrijom Draškovićem kojeg istražitelji u Bariju smatraju jednim od glavnih mafijaških vođa na prostoru bivše Jugoslavije.

Drašković je u zamenu za monopol u nabavci heroina i kokaina italijanskim beguncima, koji su se krili u Crnoj Gori, obezbeđivao zaštitu. Drašković je nedavno uhapšen u Nemačkoj i izručen Italiji.

DPS: Neosnovane optužbe

Portparol crnogorske vladajuće Demokratske partije socijalista Rajko Kovačević izjavio je da su "neosnovane" optužbe o umešanosti predsednika te partije i bivšeg premijera Mila Đukanovića u šverc cigareta.

"Nikakvih kriminalnih radnji u vezi sa švecrcom cigareta u Crnoj Gori nije bilo. Bilo je tranzita cigareta, ali je taj posao obavljan u skadu sa zakonom i taj posao je rađen i pre dolaska DPS-a na vlast", kazao je portparol te partije.

Prema njegovim rečima, optužbe o umešanosti Đukanovića u šverc cigareta su "već viđena, politički motivisana priča".

Crnogorski državni vrh je ranije istrage u Italiji i Nemačkoj u vezi sa švercom cigareta preko Crne Gore pripisivao namerama pojedinih centara da osujete ostvarivanje projekta državne nezavisnosti.

Miroslav Ivanišević je ranije danas negirao da su ga istražitelji iz Barija obavestili da je u Italiji završena preliminarna istraga protiv njega i još 12 osoba u vezi sa švercom cigareta preko Crne Gore.

"Nije tačno da sam obavešten o bilo čemu i veoma sam iznenađen , jer prvi put čujem da se moje ime pominje u vezi sa tom istragom", rekao je bivši ministar finansija i atuleni predsednik senata državne revizorske institucije podgoričkim radiju "Antena M".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.