Izvor: Blic, 28.Jul.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bagzi otkrio detalje o sedam likvidacija u podzemlju

Bagzi otkrio detalje o sedam likvidacija u podzemlju

Ukoliko se potvrde iskazi novog svedoka saradnika Dejana Milenkovića Bagzija, neki od pripadnika zemunskog klana mogli bi da budu osumnjičeni i za sedam do sada nerasvetljenih ubistava. Milenković je Specijalnom tužilaštvu pružio informacije o likvidacijama Mirka Tomića Bosanca, Zorana Davidovića Ćande, Ivana Stojanovića, Zorana Savića Šodera, Željka Mihajlovića Crnogorca i Zorana i Dragana Živkovića, poznatijih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kao braća Fiškal, saznaje 'Blic'.

Milenković je rekao i kod koga je završilo policijsko oružje ukradeno 5. oktobra 2000. godine iz stanice u Ulici Majke Jevrosime, ali i o putevima droge i Spasojevićevim narko-kontaktima na relaciji Sandžak - zapadna Evropa.

- Policija trenutno proverava pet-šest do sada nerasvetljenih slučajeva o kojima je Milenković govorio. Tim predistražnim radnjama rukovodi specijalni tužilac i ako se steknu uslovi za sudsku istragu, javnost će biti obaveštena - rekao je za 'Blic' Tomo Zorić, portparol Specijalnog tužilaštva.

Spektakularne najave da će Milenkovićev iskaz rasvetliti ubistva Momira Gavrilovića i Radovana Stojičića Badže pale su u vodu. Prema saznanjima 'Blica', poslednji svedok saradnik je govorio samo o posrednim saznanjima i ličnim zaključcima ko bi mogao da stoji iza te dve likvidacije. Direktnih saznanja i dokaza u Milenkovićevoj izjavi nije bilo.

Prema saznanjima 'Blica', on je rekao da način likvidacije Gavrilovića upućuje na vrh JSO, a naveo je i nadimak osobe koja se u srpskom podzemlju pominjala kao ubica Stojičića.Specijalno tužilaštvo i policija su trenutno svoj rad usmerili na proveravanje podataka koje je Milenković dao o sedam ubistava. Kao glavne egzekutore naveo je Sretka Kalinića, koji je u bekstvu, i Mileta Lukovića, ubijenog sa Spasojevićem u Meljaku u akciji 'Sablja'.

Milenković je opisao i uloge ostalih 'zemunaca' u likvidacijama. On je naveo ko je bio vozač čuvenih 'audija' iz kojih je sejana smrt, ko je nabavljao i zatim skrivao oružja iz kojih je pucano, ko je bio logistička pratnja i ko je bio zadužen da ukloni i zakopa tela ubijenih. Od sedam ubistava o kojima je Bagzi govorio, tela ubijenih Zorana Savića zvanog Šoder iz Požarevca i Željka Mihajlovića Crnogorca nikada nisu pronađena.

Savić je, prema policijskim informacijama, bio član Hamzine grupe. Pretpostavljalo se da ga je Kalinić ubio, spalio, a zatim polio kiselinom. Da li će Bagzijevo svedočenje otkriti i mesto gde je zakopano njegovo telo, ostaje da se vidi.

Kao enigma ostala je i lokacija ubistva Mihajlovića koje je, ako je verovati Bagzijevoj priči, bilo najbrutalnije. Po toj priči Kalinić je Mihajlovića živog isekao na komade, a zatim spalio. U iskazima ostalih svedoka saradnika postojale su dve verzije o motivu ovog ubistva. Jedni su tvrdili da je policajac Slobodan Pažin prijavio Spasojeviću da je Mihajlović doušnik policije, posle čega je ovaj ubijen. Drugi su ispričali da je Mihajlović ubijen jer nije pristao da prihvati krivicu za otmicu Miroslava Miškovića.

Mirko Tomić Bosanac, nekada prijatelj Aleksandra Kneževića Kneleta, ubijen je 13. februara 2000. godine u 'golfu' na Bulevaru Nikole Tesle. Njegovo ime je dovođeno u vezu s ubistvima Željka Ražnatovića Arkana i ministra odbrane Pavla Bulatovića. To nikada nije dokazano, a Tomić je ubijen samo šest dana posle ministra odbrane. Mesec dana kasnije, u Tomićevom 'audiju' je ubijen i Zoran Davidović Ćanda (28). On i vozač 'audija' Ivan Stojanović ubijeni su kod beogradskog hotela 'Srbija' po povratku sa sahrane Branislava Lainovića Dugog.

Bagzijevo svedočenje potvrdilo je i sumnje Požarevljanina Ratomira Živkovića da je Spasojević naredio ubistva njegovih sinova Zorana i Dragana, poznatijih kao braća Fiškal. Obojica su ubijeni 2001. godine u klasičnim sačekušama. Prvo je upucan Zoran, sa 14 metaka, 31. januara oko 23 sata u centru Požarevca. Trećeg dana u bolnici podlegao je povredama. Na dan njegovog četrdesetodnevnog parastosa, upucan je i Dragan, takođe sa 14 metaka, nedaleko od svoje kuće u Užičkoj ulici u Požarevcu. Preminuo je posle dva dana u Urgentnom centru. Za njihovu sahranu Dušan Spasojević je poslao skupocene kovčege iz Beograda. Ratomir Živković javno je optuživao doktora Miroslava Risovića da je u bolnici dokrajčio Dragana. To je u februaru prošle godine na suđenju 'zemuncima' potvrdio i optuženi Milomir Kaličanin, koji je rekao da je bio u Urgentnom centru kada je Risović prihvatio da usmrti jednog od braće Fiškal, i da je zato dobio velike pare od Spasojevića. O beloj ekipi smrti koja je radila za Spasojevića govorio je i Dejan Milenković. Sumnja se da je od te bele ekipe Spasojević nabavio otrov i zatim primorao Ljiljanu Buhu da njime pokuša da likvidira svog supruga Ljubišu Buhu Čumeta.

Tamara M. Subota - Vuk Z. Cvijić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.