BEZ MILOSTI ZA NASILNIKE Kakve mere je država spremila za smanjenje nasilja u Srbiji

Izvor: Blic, 16.Jul.2016, 23:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BEZ MILOSTI ZA NASILNIKE Kakve mere je država spremila za smanjenje nasilja u Srbiji

Seksualno uznemiravanje i proganjanje od sledeće godine će se tretirati kao krivična dela, jedna je od mera kojima država kreće u rat protiv nasilnika.

Takođe, minimalne i maksimalne kazne za obljubu nad detetom, nemoćnim licem i silovanje biće povećane. To u praksi znači da će minimalne kazne koje su za neka od ovih dela bile tri ubuduće biti pet godina, i da će one koje su maksimalno bile 12 od naredne godine biti i 15 godina.

- Ovo smo odlučili zato što >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su kazne za ova strašna dela izricane i ispod minimuma. Zato se sve ovo i radi, a uslovna osuda neće biti moguća - rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić.

On je, predstavljajući nove mere države u borbi protiv nasilja u porodici, najavio i promenu Krivičnog zakona i uvođenje dva nova krivična dela: seksualno uznemiravanje i proganjanje. Takođe, najava je i da će biti formirane i specijalizovane policijske grupe koje će se baviti ovim problemima, a u planu je uvođenje psihosocijalnog tretmana za nasilnike i praćenje njihovog ponašanja.

- Sve ove mere mogle bi da stupe na snagu do kraja ove, najkasnije do početka sledeće godine - rekao je Vučić, istakavši da u srpskom zakonodavstvu ne postoje ni doživotna robija ni smrtna kazna, ali i da nije siguran da bi smrtna kazna bilo koga sprečila da čini zločin.

On je kazao da će država jasno pokazati nasilnicima da nemaju pravo da ugrožavaju bilo koga i da će na takve pokušaje uslediti reakcija, kao i da će država pomoći izgradnju sigurnih kuća, kao i njihov rad.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović kaže za "Blic" da podržava donošenje zakona koji će bolje opisati i definisati zločine, ali i strože sankcije.

- Bruka je za državu da kazne, na primer za silovanje, budu godinu ili dve. Kada silovatelja oslobodite posle dve godine, velika je verovatnoća da će to isto ponovo učiniti. Ali, ako ga oslobodite nakon 10 godina, teže je da će ponovo isto uraditi. Bruka je i da se ocenjuju samo fizičke, a ne i duševne patnje, koje godinama ne mogu da prođu - kaže on.

Kako navodi, neka od seksualnih krivičnih dela su teško dokaziva, pa bi u procesnim zakonima i to trebalo regulisati. Radovanović kaže da ima bojazan da ni oštre kazne neće promeniti učestalost i sprečiti ovu vrstu dela.

- Suština je da se spreči recidivizam, jer su svi seksualni prestupi duboko ukorenjeni u ličnosti. Mora se raditi na prevenciji još od najanijeg detinjstva - priča on.

Tužilac Zagorka Dolovac je predložila da se ubuduće uvede obavezan psihosocijalni tretman nasilnika, kao i praćenje posle zabrane prilaska, dok je ministar pravde Nikola Selaković najavio specijalizaciju policijskih službenika i javnih tužilaca, kao i posebnu proceduru prema kojoj će biti prijavljivano delo nasilja.

- Pooštrićemo kaznenu politiku, a Vlada Srbije će uskoro izaći sa konkretnim merama. Ono što je indikativno jeste da je kaznena politika u našim sudovima na granici zakonskog minimuma i neretko ispod minimuma - rekao je on, istakavši da kada se pogledaju neke izrečene kazne u slučaju silovanja, nešto nije u redu u sudskoj praksi.

Ministar policije Nebojša Stefanović rekao je da službenici moraju biti dobro obučeni da ovakve stvari mogu da prepoznaju, da ih trenutno ima 5.300, ali da žele da ih ima još.

- Hoćemo da to da realizujemo tako da će ovakve počinioce odmah hapsiti - rekao je Stefanović.

Silovanje se različito kažnjava

U slučajevima silovanja u Srbiji postoji neujednačena sudska praksa. Dok sudovi u Novom Sadu za ovo krivično delo izriču kazne između pet i 10, pa i 10 i 20 godina, u Vranju su, na primer, silovatelja kaznili sa šest meseci zatvora.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.