Izvor: Politika, 08.Jul.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američki senator protiv srpskog zakona

Šumer izjavio je da će Vašington sa najvišeg nivoa saopštiti Vladi Srbije da Miladin Kovačević mora da se vrati u SAD kako bi odgovarao pred američkim sudom

Američki senator iz Njujorka Čarls Šumer izjavio je da će Vašington sa najvišeg nivoa saopštiti Vladi Srbije da student Miladin Kovačević mora da se vrati u SAD kako bi pred američkim sudom odgovarao za tuču u kojoj je povređen američki student Brajan Stajnhauer.

„Iako nema sporazuma o >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ekstradiciji, ima načina da Kovačević bude izručen SAD-u”, rekao je Šumer, čiju je izjavu „Glasu Amerike” preneo Tanjug.

Američki radio objavio je da je američka vlada izložena pojačanom pritisku sa Kapitol Hila da učini sve da se Kovačević vrati u SAD i da mu se sudi pred američkim sudom.

– Lično ću biti u komunikaciji sa državnim sekretarom Kondolizom Rajs, direktorom FBI Robertom Malerom i sekretarom za pravosuđe Mjukejzijem, sa kojim sam o ovom slučaju razgovarao proteklog vikenda, a i radiću na tome da se Kovačević vrati i da ono što je učinjeno Brajanu Stajnhaueru ne ostane bez odgovora našeg pravosudnog sistema – rekao je Šumer.

Advokat Veselin Cerović, zastupnik porodice Kovačević, rekao je juče da raspisivanje „crvene” poternice za Miladinom Kovačevićem, bivšim košarkašem Univerziteta „Bingamton” koga u Americi optužuju za premlaćivanje skoro na smrt studenta Brajana Stajnhauera, znači da bi on trebalo da bude uhapšen i izručen SAD-u samo ukoliko se nađe van teritorije Srbije. Cerović napominje da srpska policija ima obavezu da privede Miladina Kovačevića samo ukoliko iz Amerike, uz svu potrebnu prateću dokumentaciju, stigne zahtev da se on uhapsi i da mu se sudi u Srbiji.

– Kovačevića štiti srpski zakon i on ne može da bude izručen američkim organima – napomenuo je Cerović.

Advokat je dodao da je iznenađen raspisivanjem „crvene” Interpolove poternice, ali da je to ipak „legalan zahtev američkog pravosuđa protiv lica koje je povredilo njihovu pravdu”.

– Takva vrsta poternice se u praksi raspisuje za mnogo ozbiljnija krivična dela. Ovde je reč o krivičnom delu učestvovanje u tuči, gde su jednoj osobi nanete teže telesne povrede, ali bez teškog narušavanja zdravlja i tela – smatra Cerović.

Incident se, podsetimo, dogodio u maju ove godine. Kovačević je uz kauciju od 100.000 dolara izašao iz američkog zatvora i posle dva dana prebegao u Srbiju. Američki mediji objavili su da mu je pomogao i pasoš izdao Igor Milošević, vicekonzul u Generalnom konzulatu Srbije u Njujorku.

D. Vukosavljević

[objavljeno: 09/07/2008]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Američki senator ne haje za zakone Srbije, traži izručenje Kovačevića!

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Jul.2008, 02:37

BEOGRAD - Američki senator iz Njujorka Čarls Šumer izjavio je da će Vašington sa najvišeg nivoa saopštiti Vladi Srbije da student Miladin Kovačević mora da se vrati u SAD kako bi pred američkim sudom odgovarao za tuču u kojoj je povređen američki student Brajan Stajnhauer, piše „Politika"...„Iako...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.