Aleksić negirao silovanje i polno uznemiravanje glumica

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Okt.2021, 19:05

Aleksić negirao silovanje i polno uznemiravanje glumica

Pripremno ročište pred suđenje vlasniku škole glume Miroslavu Aleksiću, optuženom za silovanje i polno uznemiravanje sedam polaznica te škole, počelo je danas pred Višim sudom u Beogradu.

Aleksić se na ročištu, koje je bilo zatvoreno za javnost, kratko izjasnio da nije kriv, a detaljnu odbranu izneće naknadno na suđenju, koje bi trebalo da bude javno.

Ročište je trajalo skoro tri sata i biće nastavljeno 15. novembra.

Odbrana je tražila saslušanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << više desetina glumaca i režisera, čemu su se usprotivili punomoćnici oštećenih glumica, smatrajući da se na taj način odugovlači postupak.

Oni nisu otkrili identitete predloženih svedoka iz sveta filma, jer je postupak u ovoj fazi još zatvoren za javnost.

Prema rečima jednog od punomoćnika oštećenih glumica, advokata Borivoja Borovića, ovi svedoci su se tokom istrage pojavljivali na televizijama sa nacionalnom frekvencijom i sugerisali kako treba da se vodi postupak, komentarisali dokaze i fotografije, čime su sve vreme ometali postupak.

On smatra da oni ne mogu da budu nepristrasni svedoci pred sudom i da su svojim javnim komentarisanjem počinili krivično delo ometanje pravde.

"Predložene fotografije sada su na taj način kontaminirane kao dokaz i ne mogu biti korišćene - zato je postupak potpuno upropašćen u toj fazi", rekao je Borović.

Napomenuo je da misli da je velikim brojem predloženih svedoka, glumaca i režisera, odbrana pokušala da zatrpa sud dokazima, da bi se odugovlačio postupak.

"Dovoljno je bilo da se pozove jedan svedok, a ne 15 glumaca, da se kaže kako je Aleksić vodio te časove glume", naglasio je punomoćnik.

Preneo je da su zastupnici oštećenih glumica tražili da se na suđenje pozovu veštaci neuropsihijatri i psiholozi, ne samo za oštećene, već i za okrivljenog Aleksića.

Prethodno je predsednik sudskog veća, sudija Zoran Đorđević, odbio predlog punomoćnika Jugoslava Tintora za njegovo samoizuzeće, jer je već ranije odlučivao o produženju pritvora Aleksiću, a što bi kako smatra advokat, mogao da bude razlog da se kasnije ukine presuda, koji bi donelo njegovo veće.

Sa druge strane, odbrana Aleksića smatra da je apsurdna situacija, da umesto da odbrana traži izuzeće, to čine punomoćnici oštećenih.

"Da smatramo da je to procesna prepreka, tražili bismo izuzeće ranije", rekao je Aleksićev branilac Zoran Jakovljević.

Nedavno je Vrhovni kasacioni sud ukinuo osuđujuću pravosnažnu presudu u procesu protiv Darka Šarića upravo iz razloga jer je dvoje sudija iz veća Apelacionog suda koje su odlučivale o žalbi na prvostepenu presudu ranije odlučivale i o produženju pritvora Šariću, čime je dovedeno u sumnju njihovo nepristrasno odlučivanje.

VKS je u tom slučaju naložio da novo veće ponovo razmotri žalbe Šarića i presudi.

Nakon ročišta Tintor je rekao novinarima da je njemu "vest dana" to što se sudija Božović nije samoizuzeo iz predmeta, iako mu je uručena pomenuta odluka VKS, i iako je svestan činjenice da je odlučivao u ovom predmetu i produžio pritvor Aleksiću.

"To u smislu odluke VKS i aktuelne sudske prakse, u procesnom smislu, sudiju Božovića čini problematičnim da vodi ovaj postupak. To otvara pitanje da li će čitav dokazni postupak koji bude tekao i dokazi koji budu bili izvedeni, potencijalno biti osporeni u postupku povodom zahteva za zaštitu zakonitosti jednog dana", naveo je Tintor.

On je ukazao da Viši sud ima 30 sudija ili 40 sudija, kao i da sam okrivljeni Aleksić ima pravo na nezavisan i nepristrasan sud.

"To je pravo okrivljenog i mislim da bi postupak mogao da teče tekao zakonito, to pravo treba da bude omogućeno i okrivljenom i svima nama", naglasio je Tintor.

Aleksić je u sud stigao u pratnji svog advokata Jakovljevića, iz kućnog pritvora, koji mu je nedavno određen nakon što mu je ukinut pritvor u kojem je bio skoro devet meseci.

Optužnicom Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, Aleksić se tereti za izvršenje dva produžena krivična dela silovanja, dva krivična dela silovanja, jedno produženo krivično delo nedozvoljenih polnih radnji i četiri krivična dela nedozvoljenih polnih radnji, na štetu sedam devojaka.

Njega je prva prijavila glumica Milena Radulović, a ubrzo su se optužbama protiv njega pridružile i druge devojke.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.