Ko je vadio organe na kosovskoj klinici: Osuđen vlasnik Medikusa i još četvorica

Izvor: S media, 28.Apr.2013, 17:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko je vadio organe na kosovskoj klinici: Osuđen vlasnik "Medikusa" i još četvorica

Osnovni sud u Prištini osudio je danas vlasnika klinike "Medikus" Ljutfi Derviša i još četvoricu optuženih za nelegalne transplantacije organa, dok je dvojicu oslobodio.

Vlasnik kosovske klinike "Medikus" osuđen je na osam godina zatvora, a njegov sin Arban na sedam godina i tri meseca, uz obavezu da plate 10.000 evra, odnosno 2.500 evra.

Cokolj Hajdini je osuđen na tri godine, Abdula Dula na jednu godinu, Islan Bitići na jednu godinu >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << uslovno, a otužbi su oslobođeni Briton Žilta i Iljir Drecaj.

U optužnici je navedeno da je oko 30 nelegalnih transplatacija bubrega izvršeno na klinici "Medikus" koja se nalazi nedaleko od Prištine.

Siromašnim ljudima iz Turske, Rusije, Moldavije i Kazahstana bilo je lažno obećavano da će dobiti do 15.000 evra po vađenju bubrega, koji su prodavani bogatim pacijentima radi transplatacije.

Ti bogati primaoci organa plaćali su i više od 70.000 evra za tranplataciju bubrega na klinici Medikus.

Vlasnik kosovske klinike "Medikus" Ljutfi Derviši odbacio je na suđenju optužbe za nelegalno presađivanje bubrega.

Derviši, optužen da je bio deo lanca trgovine organima i jedan od sedmorice kosovskih Albanaca i dvojice stranaca optuženih za trgovinu ljudskim organima, za organizovani kriminal i za nezakonite aktivnosti u klinici "Medikus".

Klinika "Medikus" je radila bez zvanične dozvole. Zatvorena je 2008. godine, a navodi se da su pripadnici "Oslobodilačke vojske Kosova" trgovali i organima zarobljenika tokom sukoba 1999. godine.

(Tanjug, Foto: Guliver/Thinkstock)
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Osam godina vlasniku "Medikusa"

Izvor: B92, 29.Apr.2013, 01:33

Priština -- Vlasnik klinike "Medikus" Ljutfi Derviši i njegov sin Arban osuđeni su na ukupno 15 godina i tri meseca zatvora zbog nelegalnih transplantacija organa na KiM...Cokolj Hajdini je osuđen na tri godine zatvora, Abdula Dulja i Islam Bitići su kažnjeni na po jednu godinu uslovno, dok su...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.