Afera RBV: Sutra odluka o pritvoru

Izvor: B92, 23.Maj.2013, 09:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Afera RBV: Sutra odluka o pritvoru

Beograd -- U Tužilaštvu za organizovani kriminal završeno saslušanje članova RBV, Gorana Kostića i Jelene Kokelj-Protić koji su jutros privedeni. Sutra odluka o pritvoru.

Protiv njih podneta krivična prijava zbog sumnje da su nezakonito odobravali bankarske transakcije.

Njima je određeno policijsko zadržavanje od 48 sati.

Jutros su privedeni bivši predsednik Izvršnog odbora RBV Goran Kostić i članica IO Jelena Kokelj Protić, koji se sumnjiče da su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kao odgovorna lica zloupotrebili službeni položaj pri odobravanju kredita i bankarskih garancija preduzećima pod kontrolom Dušana Borovice.

"Postoje osnovi sumnje da su G.K. i J.K.P. kao odgovorna lica 'Razvojne banke Vojvodine' počinili produžena krivična dela zloupotrebe službenog položaja odgovornog lica u postupku odobravanja plasmana – kredita i bankarskih garancija. Kredite i bankarske garancije obezbeđene su privrednim društvima pod kontrolom osumnjičenog D.B. 'Borovica transport' d.o.o. Ruma, 'Borovica transport- put' d.o.o Ruma, 'Panonija putevi' d.o.o Ruma, 'Sremski putevi' d.o.o. Ruma, 'Putevi' a.d. Sremska Mitrovica, 'Hidrograđevinar' a.d. Sremska Mitrovica, 'Dunav grupa agregati' d.o.o. Novi Sad, 'Vojvodinaput- Zrenjanin' a.d. Zrenjanin,'„Napredak' a.d. Apatin i 'Rumatrans' a.d. Ruma", navodi se u saopštenju MUP-a.

Odobreno je ukupno 10 bankarskih garancija koje su realizovane na teret Razvojne banke Vojvodine i pet kredita koji do danas nisu vraćeni, pa je pomenutim preduzećima pribavljena protivpravna imovinska korist od 1.893.248.000 dinara, precizira tužilaštvo.

U međuvremenu počelo je saslušanje osumnjičenih u Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Mediji su početkom godine spekulisali da je policijski deo istrage o poslovanju Razvojne banke završen i da slede privođenja i saslušanja. Prema medijskim napisima, istragom je obuhvaćen period od pet godina u kome je utvrđena „pljačka“ od 20 miliona evra, po sličnom modelu kao i u Agrobanci - podizanjem nenaplativih kredita uz političku zaštitu. Navođeno je da će biti saslušani bivši rukovodioci Razvojne banke, kao i čelnici pokrajinske vlasti.

Vojvođanski premijer Bojan Pajtić je za B92 izjavio da je odluka nekadašnjeg državnog vrha bila da preuzme bivšu Metals banku (od koje je nastala Razvojna banka Vojvodine) kako bi se izbegao scenario iz svetske ekonomske krize bankarskog kolapsa.

Krajem marta privedena su tri bivša čelnika Razvojne banke zbog sumnje da su oštetili ovu instituciju za 25 miliona evra.

Predsednik vlade Ivica Dačić rekao je još prošle godine da je u Razvojnoj banci Vojvodine pronevereno na desetine miliona evra, kao i da će insistirati na istrazi te pljačke.

Dušan Borovica, vlasnik više preduzeća u sistemu "Borovica", uhapšen je 9. maja ove godine, zbog sumnji za uzimanje nezakonitih kredita od RBV, a pre toga već je hapšen i u oktobru prošle godine.

Borovičine firme, osim kredita koji je "Pinki" dobio od EBRD, šakom i kapom su dobijale sredstva i od Fonda za razvoj Vojvodine i Razvojne banke Vojvodine, ali i od drugih banaka, pisali su ranije mediji.

Šest preduzeća kojima upravlja Borovica su u blokadi u ukupnom iznosu većem od milijardu i po dinara, a dug novosadske firme "Dunav grupa agregati" (nekadašnji "Heroj Pinki") je najveći i iznosi blizu 712 miliona.

Borovica, koji je vlasnik "Vojvodinaputa", hapšen je i u oktobru prošle godine zbog sumnje da je oštetio budžet opštine Nova Crnja za 3,1 milion dinara, nakon čega je oslobođen.

Insajder je 30. maja 2011. godine objavio da je Borovica u poslednje tri godine postao vlasnik "Vojvodinaputa“ iz Zrenjanina i preduzeća "Putevi“ iz Sremske Mitrovice. Na taj način, on održava skoro 700 kilometara magistralnih i regionalnih puteva na severoistoku Vojvodine.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NOVE AKCIJE: U toku privođenja u aferi Razvojna banka Vojvodine

Izvor: Telegraf.rs, 23.Maj.2013

Reč je o bivšem predsedniku Izvrsnog odbora te banke Goranu Kosticu i nekadašnjem članu Izvršnog odbora Jeleni Kokelj Protić

Nastavak na Telegraf.rs...

Privođenja u aferu Razvojna banka Vojvodine

Izvor: Mondo, 23.Maj.2013

U nastavku istrage na rasvetljavanju zloupotreba u Razvojnoj banci Vojvodine, u toku privođenje bivšeg predsednika Izvršnog odbora te banke Gorana Kostića i nekadašnje članice Izvršnog odbora Jelene Kokelj Protić...Kako RTS saznaje, po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, pripadnici...

Nastavak na Mondo...

Uhapšeno još dvoje bivših rukovodilaca Razvojne banke Vojvodine

Izvor: Nezavisne Novine, 23.Maj.2013

BEOGRAD - U Srbiji su uhapšene dvije osobe u nastavku istrage na rasvjetljavanju zloupotreba u Razvojnoj banci Vojvodine.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Privođenje zbog Razvojne banke Vojvodine

Izvor: SEEbiz.eu, 23.Maj.2013

BEOGRAD - Akciju sprovode pripadnici Radne grupe Uprave kriminalističke policije po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal.  

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.