Izvor: RTS, 07.Feb.2024, 06:59

ИДФ: Још 31 талац проглашен мртвим; Хамас жели да ослободи што више Палестинаца из израелских затвора

Рат Израела и Хамаса – 124. дан. Све се више сужава простор Палестинцима у Гази где могу да се склоне од ратних дејстава. Број погинулих у енклави премашио је 27.500. Са друге стране, ИДФ је још 31 таоца прогласио мртвим. Амерички државни секретар Ентони Блинкен најавио >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << да ће са изралеским званичницима разматрати одговор Хамаса на оквир споразума за ослобађање талаца као део нове хуманитарне паузе.
Хуманитарни посматрачи Уједињених нација навели су да наредбе за евакуацију обухватају две трећине Газе.
Министарство здравља у Гази које је под контролом Хамаса саопштило је да је најмање 27.585 Палестинаца убијено, а 66.978 рањено од почетка сукоба 7. октобра.
Главни израелски војни портпарол контраадмирал Данијел Хагари рекао је да је 31 од преосталих талаца у Гази проглашен мртвим.
Израелски активисти, укључујући и чланове породица отетих, већ данима блокирају прелаз Керем Шалом како би спречили улазак хуманитарне помоћи у појас Газе.
После посете Саудијској Арабији, амерички државни секретар Ентони Блинкен боравио је у Каиру где је о могућности успостављања прекида ватре у Гази разговарао са египатским председником Абделом Фатахом ел Сисијем да би потом отпутовао у Катар.
Блинкен је пред новинарима у Катару рекао да ће у среду са израелским званичницима разматрати одговор Хамаса на оквир споразума за ослобађање талаца као део нове хуманитарне паузе у борбама у Гази.
Високи званичник Хамаса Гази Хамад рекао је Ројтерсу да та паравојна група намерава да ослободи највећи могући број Палестинаца који се налазе у израелским затворима.
Јеменски Хути које подржава Иран Хути тврде да су гађали два брода у Црвеном мору. Запретили су да ће "додатно заоштрити" ситуацију у том подручју.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.