3. oktobar, dan žalosti u Beogradu

Izvor: B92, 30.Sep.2011, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

3. oktobar, dan žalosti u Beogradu

Beograd -- Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas proglasio je 3. oktobar, za dan žalosti na teritoriji Beograda povodom smrti četiri radnika prilikom sanacije klizišta.

Nesreća se dogodila juče u zemunskom naselju Kalvarija.

Gradska uprava u saopštenju podseća da su organi, organizacije i druga pravna lica koja ističu zastavu dužni da, prema Zakonu o obeležavanju dana žalosti, zastavu Srbije spuste na polovinu jarbola.

Muzeji, pozorišta, bioskopi, organizacije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koje imaju muzičko-scenske programe i radiodifuzne organizacije dužni su da svoje sadržaje i programe prilagode danu žalosti.

Odluku o proglašenju i trajanju dana žalosti donosi Vlada Srbije ili lokalna samouprava, a ukoliko njom nije drugačije određeno, dan žalosti otpočinje u ponoć onoga dana koji je određen za dan žalosti, a završava se u ponoć dana koji je određen za poslednji dan dana žalosti.

Zakon o obeležavanju dana žalosti predviđa da se dan žalosti proglašava posle naročito teške nesreće koja za posledicu imaju smrt, ranjavanje ili teško oštećenje zdravlja većeg broja ljudi.

U nesreći prilikom sanacije klizišta Kalvarijskog parka u Zemunu, juče su, kada se na njih obrušilo brdo, poginula četvorica radnika, a jedan je teško povređen.

Porodicama nastradalih 100.000 dinara

Opština Zemun donela je odluku da iz opštinskog budžeta izdvoji po 100.000 dinara za pomoć porodicama četvorice radnika koji su izgubili život prilikom sanacije klizišta u naselju Kalvarija, dok će za povređene radnike biti izdvojeno 80.000, odnosno 50.000 dinara.

U saopštenju opštine se navodi da je zbog ranije nastalog klizišta i oštećenja Kombinovane dečije ustanove "Flora", Sekretarijat za dečiju zaštitu Gradske uprave grada Beograda prikupio svu potrebnu dokumentaciju i podneo zahtev zemunskoj opštini za izdavanje odobrenja za sanaciju terena.

Glavni projekat za ove radove uradio je Geološki institut Srbije i izdato je odobrenje za te radove od 18. maja ove godine, dok je ugovor o izvođenju radova zaključen sa investitorom Sekretarijatom za dečiju zaštitu Beograda.

Na osnovu priložene dokumentacije izvođač radova na sanaciji ovog terena, po dostavljenom ugovoru je Preduzeće za planiranje, projektovanje, inženjering i nadzor "Stevan Stevanović Grading SS" iz Beograda, a nadzorni organ prilikom izvođenja radova je Saobraćajni institut CIP.

Prilikom obavljanja inspekcijskog nadzora Građevinske inspekcije opštine Zemun, 5. septembra, nisu uočeni nedostaci pri izvođenju navedenih radova, a odgovorno lice na terenu posedovalo je neophodnu dokumentaciju i građevinski dnevnik, navodi se u saopštenju.

Opština Zemun izrazila je duboko saučešće porodicama nastradalih radnika, a povređenima u ovoj tragičnoj nesreći brz oporavak.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.