Izvor: RTS, 22.Avg.2023, 06:05

Зеленски: Грчка ће обучавати украјинске пилоте за Ф-16; Иран и Русијa јачају војну сарадњу

Рат у Украјини – 545. дан.  Украјински председник Володимир Зеленски саопштио је да ће Грчка учествовати у обуци украјинских пилота за управљање борбеним авионима Ф-16. Данска је поручила да ће Кијев моћи да користи холандске и њихове ловце једино на украјинској >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << територији. Са друге стране, копнене снаге Ирана и Русије јачају војну сарадњу.  
Тешке борбе воде се у Харковској области, саопштили су украјински званичници, и истакли да је настављена евакуација становиштва око града Купјанск у тој области на северу земље.

У међувремену, украјински председник Володимир Зеленски у Атини изјавио је да ће Грчка учествовати у обуци украјинских пилота за управљање борбеним авионима Ф-16, док је грчки премијер Киријакос Мицотакис поручио да Русија мора да буде кажњена због ратних злочина у Украјини.
Дански министар одбране Јакоб Елеман-Јенсен, истовремено, навео је да Кијев може да користи данске и холандске борбене авионе Ф-16 једино на украјинској територији. 
Са друге стране, руски амбасадор у Данској Владимир Барбин одговорио је да ће обећане испоруке ловаца Украјини довести до ескалације сукоба.
За то време, копнене снаге Ирана и Русије договориле су јачање војне сарадње и реализацију пројеката које ће унапредити борбену готовост две земље.
Западне земље у више наврата оптужиле су Иран да продаје Русији дронове за употребу против Украјине, што Техеран пориче.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.