Izvor: RTS, 12.Jul.2023, 06:01

Украјинска војска: Напади камиказама на Кијев и друге градове; Зеленски: Немачка шаље залихе за "патриот", Аустралија "бушмастере"

Рат у Украјини – 504. дан. Украјинска војска саопштила је Русија дроновима камиказама напала више градова, међу којима и Кијев. На самиту НАТО-а у Литванији најављено је да Париз послати Кијеву ракете дугог домета, као и да ће обука украјинских пилота на борбеним >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ловцима Ф-16 почети у августу у Румунији. Са друге стране, министар спољних послова Русији Сергеј Лавров упозорио је да ће та земља предузети безбедносне мере након придруживања Шведске и Финске НАТО-у. Мађарски премијер Виктор Орбан поручио је да је Украјини потребан мир, а не оружје.
Другог дана НАТО самита у Вилњусу, украјинска војска саопштава да је Русија камиказама напала више градова у Украјини, укључујући и Кијев.

У међувремену, кијевски медији преносе вест да је Велика Британија обећала додатну новчану помоћ Украјини, а председник Володимир Зеленски је саопштио да су додатну помоћ у војној опреми и наоружању обећале Немачка и Аустралија.
Иначе, током првог дана самита званични Париз је поручио да ће Украјини као помоћ у одбрани почети да испоручује ракете дугог домета. На маргинама самита, истовремено, најављено је да ће обука украјинских пилота на борбеним авионима Ф-16 почети у августу у Румунији.
Са друге стране, Кремљ је упозорио да је одлука Француске погрешна и препуна последица по украјинску страну. Министар спољних послова Сергеј Лавров, такође, саопштио је да ће та земља предузети безбедносне мере након придруживања Шведске и Финске НАТО-у. 
Настављају се реакција на најаву Вашинготна о испоруци касетних бомби Кијеву. Руски министар одбране Сергеј Шојгу изјавио је да ће Москва бити принуђена да користи "слична" средства за напад ако САД испоруче касетне бомбе. Северна Кореја, такође, осудила је слање касетне муниције.
За то време, мађарски премијер Виктор Орбан поручио је да је Украјини потребан мир, а не оружје, позвавши на прекид ватре и хитан почетак мировних преговора.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.