Izvor: RTS, 18.Nov.2023, 14:20

Масовни одлазак из болнице Шифа, остало 120 пацијената и део особља; Хезболах из Либана на Израел испалио 25 ракета

Четрдесет трећи дан сукоба израелске војске и Хамаса. У израелском гранатирању Кан Јуниса на југу Газе погинуло је најмање 26 особа док су десетине рањене. На Западној обали из дрона је испаљен пројектил на седиште Фатаха у избегличком кампу Балата, том приликом >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << погинуло је најмање пет особа. Делимично обновљене интернет и телефонске везе у Гази. Више од 12.000 Палестинаца, укључујући 5.000 деце, убиjено у Гази од почетка сукоба.
Светска здравствена организација забринута је због ширења болести у Гази. Становништво се гура у склоништима, уз оскудице хране и чисте воде. Хирурзи су напустили последњу градску болницу у Гази која је била у функцији, пошто је нестало залиха анестезије. Само девет од 35 болница енклаве функционише делимично.
Ситуација у граду Гази и даље је критична, а запослени при агенцијама Уједињених нација одбијају да се евакуишу у безбеднију зону.
У последња два дана 24 пацијента умрла су у болници Шифа у граду Газа због нестанка електричне енергије изазване недостатком горива, навело је Министарство здравља у Гази.
Директор болнице Шифа Мухамед Абу Салмија рекао је да је ситуација у комплексу ''катастрофална'' за пацијенте, расељена лица, и здравствене раднике који унутра морају да раде у условима без струје, воде и хране.
Израелска војска тврди да је унутар комплекса наводно пронашла оружје, као и ''обавештајни материјал, војну технологију и опрему, командне и контролне центре и комуникациону опрему'', и да је све то припадало Хамасу.
Израелске одбрамбене снаге настављају претрагу објеката на северу Газе. У једном обданишту кажу да су лоцирали складиште минобацача, а у школи Кармел у граду Гази да су пронашли ватрено оружје и војну опрему.
Израел је, на захтев Америке, пристао да дневно у Појас Газе пусти два камиона са горивом – за потребе Уједињених нација и за водоводну и канализациону мрежу.
Тужилац Међународног кривичног суда (МКС) Карим Кан каже да је примио заједнички захтев пет земаља да тај суд хитно отпочне истрагу о ратним злочинима на палестинским територијама. Захтев су упутиле Јужна Африка, Бангладеш, Боливија, Комори и Џибути.
Више од 12.000 Палестинаца, укључујући 5.000 деце, убијено је у израелским нападима на Газу од 7. октобра, саопштила је у владина канцеларија за медије у енклави коју контролише Хамас.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.