Izvor: RTS, 24.Nov.2023, 19:36

Дачић са Пичом о унапређењу сарадње и ситуацији на КиМ

Министар спољних послова Ивица Дачић састао се са специјалним изаслаником премијера Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске за Западни Балкан Стјуартом Пичом.
Председница владе изразила је велику забринутост тренутном ситуацијом >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << на Косову и Метохији, нарочито чињеницом да ПИС у Приштини онемогућава спровођење предстојећих избора за народне посланике Народне скупштине Републике Србије на простору Аутономне покрајине КиМ 17. децембра 2023. године.

Премијерка је истакла да је Београд показао јасну опредељост за дијалог и постизање стабилности и поручила да ће Београд чврсто наставити да инсистира на имплементацији договореног Бриселским споразумом.
Стјуарт Пич је нагласио да постоји опредељеност Уједињеног Краљевства за наставак јачања сарадње две земље, пре свега у области економије, заштите животне средине, енергетике, као и у оквирима заједничке пројектне сарадње.
На састанку је било речи и о отварању креативне амбасаде Републике Србије у Лондону, која представља својеврстан допринос промоцији креативних индустрија и иновативности Србије и њених грађана у Великој Британији, наведено је у саопштењу.
Са Стјуартом Пичом разговарао је и министар спољних послова  Ивица Дачић.
"Размењена су мишљења о ситуацији на КиМ и стању у региону. Британски саговорник је рекао да његова земља пружа пуну подршку мисији Кфора у складу са Резолуцијом СБ УН 1244. Констатовано је да међународне организације имају важну посредничку улогу у кризним ситуацијама, међу којима се по опсегу свог рада и глобалном утицају и важности издвајају активности УН", додаје се у саопштењу.
Поред тога, разговарано је и о предстојећем министарском састанку ОЕБС-а у Скопљу 30. новембра и 1. децембра уз истицање значаја улоге Републике Србије у овој организацији.
Са специјалним изаслаником Стјуартом Пичом раније данас састао се и председник Александар Вучић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.