Izvor: RTS, 21.Nov.2023, 19:20

МСП: Нетачне тврдње хрватског министра, српски конзул није прекршио Бечку конвенцију

Поводом одлуке Загреба да српског дипломату у Загребу прогласи персоном нон грата, као одговор на исти потез српских власти према хрватском дипломати у Београду, Министарство спољних послова Србије саопштило је да су нетачне тврдње да се према српском конзулу >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << примењују реципрочне мере. Конзул Петар Новаковић ни једног тренутка није прекршио одредбе Бечке конвенције, нити је у Загреб упућен да обавља политичке, већ конзуларне послове, наводе из МСП-а.
Министарство спољних послова Србије одбацује разлоге које је хрватска страна навела као образложење одлуке да се саветник Амбасаде Србије у Хрватској прогласи персоном нон грата.
Како је саопштено из МСП-а, таква одлука не може бити питање реципроцитета, већ питање да ли је неко прекршио Бечку конвенцију или не.
“Нетачне су тврдње министра Грлић Радмана и Министарства вањских и европских послова Републике Хрватске да се ради о реципрочним мерама према српском конзулу у Амбасади Републике Србије у Загребу, будући да он својим деловањем у Републици Хрватској ни једног тренутка није прекршио одредбе Бечке конвенције, нити је у Загреб упућен да обавља политичке, већ конзуларне послове“, пише у саопштењу.
Истиче се и да је српски конзул на дужност ступио половином септембра 2023. године.
“Захтевамо од хрватске стране да нам достави доказе и упозна јавност на који начин је он могао у року од два месеца од ступања на дужност да прекрши одредбе Бечке конвенције“, наводи се у саопштењу.
МСП истиче да у случају српског конзула Петра Новаковића нема никаквих доказа.
“Док је у случају хрватског дипломате Хрвоја Шнајдера реч о доказним радњама које представљају грубо кршење Бечке конвенције, о чему је хрватска страна обавештена“, пише у саопштењу.
МСП позива хрватско Министарство вањских и европских послова да уложи додатне напоре у циљу поправљања нарушених односа две државе, уместо што, како наводи, “својим потезима додатно подрива добросуседске односе и мир и стабилност у региону“.
МСП је јуче донео одлуку да првог секретара у Амбасади Републике Хрватске у Београду Хрвоја Шнајдера прогласи за персону нон грата.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.