Izvor: RTS, 26.Okt.2023, 05:58

Авионом до Златибора, да ли ће ова планина добити аеродром

Златибор је по статистици годинама најпосећенија планина Србије. Иако се већ дуго о његовом центру говори као о граду на планини, а инвеститори с разних страна граде вишеспратнице, и Златиборци имају амбициозне планове градње међу којима је аеродром за мале спортске >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << авионе.
Од прве идеје и најаве градње тада приватног аеродрома, прошле су три деценије. Поље надомак центра планине које је по просторном плану и предвиђено за то и прича о малим, спортским авионима који би ту слетали, поново су актуелни у плановима чајетинске општине.

"Ми смо утврдили јавни инетерс за ову површину и сада је већ полако користимо за насипање и позајмиште за ову обилазницу око Златибора, тако да ћемо врло брзо имати припремљен терен и касније можемо да кренемо са изградњом аеродромслке писте дуге око хиљаду метара", рекао је председник Општине Чајетина Милан Стаматовић.
Последњих година на Златибору је све више хотела са 4 или 5 звездица. Неки од њихових гостију би да брже и лакше стигну на планину, без саобраћајних гужви. Златиборци рачунају и на богате посетиоце који ће долазити на будуће голф терене крај Рибничког језера.
"Отворио би нека нова тржишта за која сигурно имамо потенцијала да се представимо, да се боље промовишемо на тим дестинацијама, а то са инфраструктуром, отварањем аеродрома нама ће на Златибор довести једну нову клијентелу и обезбедити попуњеност новоотворених смештајних капацитета", рекао је директор ТО Златибор Владимир Живановић.
Госте који ће долетети право на планину, Златиборци ће ипак причекати.
"Полако припремамо, радимо планску и пројектну документацију и идеја јесте да се за неких 3-4 године све ово стави у функцију – и аеродром, и голф терени, и ових двадесетак спортских терена", каже Стаматовић.
Они који то могу да приуште, сада малим авионима стижу до 35 километара удаљеног, некада војно-цивилног аеродрома Поникве. Четрдесет година откако је саграђен, деценију од обнављања и делимичног санирања последица бомбардовања, уз више пута најављивани завршетак, за туристичке чартер летове још је на чекању.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.