Izvor: RTS, 14.Avg.2023, 08:13

Пожар на Хавајима најсмртоноснији у историји, истрага о томе зашто се сирене нису огласиле

Катастрофални пожари на хавајском острву Мауиу однели су до сада 93 живота. Званичници кажу да је реч о најсмртоноснијим пожарима у САД у више од 100 година. Према првим проценама, трошкови обнове туристичког насеља Лахајна процењени су на скоро шест милијарди долара, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << наводи се у извештају Федералне агенције за ванредне ситуације. Спасилачки тимови са обученим псима трагају за жртвама у рушевинама изгорелих насеља.
Гувернер Хаваја Џош Грин назвао је "ратном зоном" део острва Мауи који је разорен шумским пожарима, након што је број погинулих достигао 93, a очекује се да ће тај број наставити да расте.
''Тренутно смо у акутној фази опоравка, што значи да се још опорављамо од трагичног губитка живота. Сада смо на 93 жртве. То је ратна зона, али помоћ коју смо добили је невероватна'', рекао је Грин.
Обећао је да ће спровести истрагу која ће утврдити да ли су становници овог острва могли раније да буду обавештени о кретању пожара и да се на време евакуишу. Наиме, сирене које указују на опасност, а које су распоређене око острва нису се огласиле, а прекиди у мобилној телефонији спречили су друге облике упозорења.
Неки од становника Мауија рекли су да су имали мало времена да се спасу и да су за свега неколико минута избегли разарајући пламен. Неки су морали да зароне у океан како би се спасли.

Становници Мауија који су преживели катастрофалне пожаре трагају за члановима својих породица, надајући се да ће на спрженом острву пронаћи знаке живота. Многи су утеху пронашли на недељним службама у црквама.
Број погинулих учинио је овај пожар најсмртоноснијом природном катастрофом на Хавајима, надмашивши цунами који је убио 61 особу 1960. године.
Истовремено, то је и најсмртоноснији пожар у САД откако су Хаваји постали 50. савезна држава, али и пожар са најтежим последицама у више од 100 година у САД уопште – у шумском пожару 1918. године у Минесоти и Висконсину погинуле су 453 особе, показују подаци националног Удружења за заштиту од пожара.
У међувремену, власти Хаваја апеловале су на туристе да не долазе, будући да ће велики број хотела примити становнике Мауија који су успели да се евакуишу. Тачније, најмање 500 соба у хотелима примиће евакуисане, а 500 ватрогасце и друге припаднике хтних служби који су на терену.
Екипа Ројтерса разговарала је са некима од преживелих, међу којима је и 38-годишња Аканесе Ваа која је испричала да се њена породица заглавила у саобраћају, покушавајући да побегне од пламена. Она, њен супруг и деца од 15, 13 и девет година побегли су на крају пешице од ватрене стихије. Успут је налетела на старију жену која јој је поверила бебу у нади да ће је спасити. Срећом, и та жена и њен муж су се извукли.

"Мислим да је многима од нас требало да чује данашњу поруку (на миси). Сав овај пепео ће се претворити у лепоту. Знам да ће се Лахајна вратити 10 пута јача“, рекла је репортеру Ројтерса.
Трошкови обнове Лахајне процењени су на 5,5 милијарди долара, према Федералној агенцији за ванредне ситуације (ФЕМА), са више од 2.200 оштећених или уништених објеката и спаљених више од 2.100 хектара (850 хектара).

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.