Izvor: RTS, 27.Jun.2023, 06:08

ДНК технологија, сарадња кинеских научника и српских генетичара отвара нове могућности

Србија планира проширење сарадње с кинеском Би-Џи-Ај групом. Та компанија могла би да буде међу првима у новом "Био4" кампусу, један је од закључака првог дана радне посете министарке за науку, технолошки развој и иновације Кини. Следећи корак у сарадњи, требало би >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << да буде отварање нове компаније, која би се бавила синтезом ДНК.
Медицина, пољопривреда, екологија, само су неке од области које се захваљући развоју ДНК технологије убрзано мењају. У тој глобалној трци, сарадња с кинеским научницима отворила је нове могућности и српским генетичарима. Један од резултата је и Центар за секвенцирање и биоинформатику у Београду.

"У центру се раде различите анализе, пре свега везане за здравствени систем и персонализовану медицину. Циљ је да се обезбеде најсавременије методе за лечење и превенцију болести. ДНК технологија и читања ДНК – даје велику шансу да успемо у томе", указује министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић. 
Истраживање короне Просторије Би-Џи-Ај групе у Тијенђину, биле су и један од центара истраживања корона вируса. Са завршетком пандемије, мења се и фокус истраживања, али не и прецизност приликом складиштења узорака. У овом центру, узорци који стижу из болница широм Кине, чувају се на температурама од минус 20 до минус 80 степени.
"Почели смо програм размене технологија и обуке научника да бисмо могли да анализирамо варијанте коронавируса и у Србији. Имамо истраживачке и клиничке лабораторије, велики број складиштених секвенци генома, тестирамо и онколошке узорке да бисмо могли да откријемо карцином у раној фази и спречимо да наруши здравље", указује Теренс Сионг, потпредседник Би-Џи-Ај групе задужен за глобални развој.
Додаје и да је превенција много важнија од лечења у каснијим фазама карцинома.
Посао за докторе наука и шанса за студенте Кинеска компанија заслужна за отварање лабораторије "Ватрено око" у Београду и Нишу, одликована је Орденом српске заставе првог реда за унапређење сарадње Србије и Кине у области генетике. Ту сарадњу Србија планира и да прошири.
"Би-Џи-Ај је отворио компанију за развој алгоритама. Запошљава осам до десет наших доктора наука. Отворили су се и према универзитету – шаљу људе у Би-Џи-Ај, дају стипендије да проведу између три до пет година", наводи Беговићева.
Истиче да је следећи корак отварање истраживачко-развојне компаније која би се бавила синтезом ДНК.
Центар у Тијенђину, други је по величини центар за истраживање генома у Кини. Машина коју овде користе за секвенцирање генома, једна је од две најбрже у свету. Омогућава секвенцирање 700 целих генома за свега пет дана.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.