Izvor: RTS, 25.Jun.2023, 05:54

Кијев не искључује учешће Лукашенка у преговорима; Блинкен: Превирања у Русији можда нису завршена

Рат у Украјини – 487. дан. Шеф паравојне групе "Вагнер" Јевгениј Пригожин, који је покренуо побуну и покрет трупа ка Москви, зауставио је напредовање и наредио повратак у базе. Кремљ саопштава да Пригожин одлази у Белорусију и да борци "Вагнера" неће бити кривично >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << гоњени. Председник Русије Владимир Путин рекао је да радни дан почиње и завршава питањима о "специјалној операцији" у Украјини. Амерички државни секретар Ентони Блинкен оцењује да превирања у Русији можда још нису завршена, док Кијев не искључује учешће белоруског председника Александра Лукашенка у мировним преговорима.
Раскол између руских власти и шефа паравојне групе "Вагнер" почео је пошто је Јевгениј Пригожин на друштвеним мрежама објавио да је руска војска напала позадинске јединице те приватне војне компаније, што је руска Федерална служба безбедности демантовала.

ФСБ је навео да је покренуо поступак против Пригожина због побуне.
Пригожин се потом из Ростова на Дону јавио у видео-снимку објављеном на друштвеним мрежама захтевајући да министар одбране Сергеј Шојгу и највиши руски генерал Валериј Герасимов дођу код њега на састанак. Поручио им је да уколико не дођу да ће блокирати град и кренути ка Москви.
Председник Русије Владимир Путин у свом обраћању је истакао да је свако ко је подигао оружје против војске издајник и да је чин Пригожина забијање ножа у леђа народу и потом потписао Закон о увођењу ванредног стања.
Пригожин је потом објавио да су његови борци преузели контролу над штабом Јужног војног округа Русије у Ростову на Дону без испаљеног метка док су трпели нападе из ваздуха, покренувши трупе на пут ка Москви.
Током поподнева, трупе те паравојне приватне групе виђене су у Вороњежу и Липецкој области, која се налази на само 400 километара од Москве.
Док је турски председник Реџеп Тајип Ердоган понудио Путину мирно решење ситуације, из САД и других западних земаља саопштено је да прате ситуацију у Русији уз међусобну координацију.
Украјински председник Володимир Зеленски у свом редовном видео-обраћању рекао је да је побуна приватне војске "Вагнер“ у Русији "разоткрила потпуни хаос у тој земљи".
Након телефонског разговора Пригожина и Александра Лукашенка, из прес-службе белоруског председника саопштено је да је шеф вагнероваца прихватио да нареди трупама да се окрену назад и врате у базе.
Пригожин је у аудио-поруци рекао да су трупе биле на 200 километара од Москве и да је наредио повлачење како се не би "проливала руска крв."
Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да ће кривични поступак против шефа "Вагнера" бити обустављен као и да борци те приватне компаније неће бити санкционисани. Додао је да ће Пригожин отићи у Белорусију.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.