Izvor: RTS, 13.Jun.2023, 06:21

Терасе припадају власницима станова, а шта ако пукне цев у згради - ко је надлежан

Игор Ћурчић из Јавног предузећа "Градско стамбено" рекао је за РТС да Закон о становању и одржавању зграда предвиђа да су власници станова, власници и свих заједничких делова стамбене зграде, самим тим и фасаде. Трајно решење за зграду у блоку 30 у Новом Београду >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << је комплетна санација, због обрушавања терасе прошле недеље. Објаснио је и ко је надлежан ако пукне цев у згради.
Шта станари плаћају Градском стамбеном, који су то радови које покрива ставка - одржавање зграде - то су најчешћа питања на скупштинама станара. Таква питања чула су се и прошле недеље, када је пала тераса са 11. спрата солитера у Блоку 30 на Новом Београду.
 
Игор Ћурчић из ЈП "Градско стамбено" каже да је било сличних ситуација и раније и истиче да је реч о приватној тераси која је у надлежности власника стана. То је врло дотрајала зграда, стара готово 50 година.
"Још 2014. године ми смо их писмено упозоравали и обавештавали о стању фасаде. То смо чинили и више пута после 2014. Врло је једноставно, терасе припадају власницима станова", истиче Ћурчић.
Према његовим речима, ЈП "Градско стамбено" није имало никакву ни одговорност, нити законску обавезу да реагује.
"Ипак, ми смо одмах изашли на терен, уз помоћ тешке механизације, дизалице, склонили смо делове који су били најпроблемтатичнији, оградили смо високометалном грађевинском оградом, али то је привремено решење. То није трајно решење проблема. Трајно решење је комплетна санација, једноставно комплетна реконструкција те фасаде и сличних фасада", напоменуо је Ћурчић. 
Ко то плаћа  Ћурчић наводи да Закон о становању и одржавању зграда предвиђа да су власници станова, власници и свих заједничких делова стамбене зграде, самим тим и фасаде.
"Они би као потенцијални инвеститори требало да израде пројекат, да нам га доставе. На основу пројекта ми ћемо доставити понуду у рекордном року, а оно што ми дајемо они плаћају. Ми дајемо стручни надзор, гаранцију, дајемо отплату до 60 месечних рата, у овом случају сигурно и већег износа. Сигурно је да би добили 60 рата као једну врсту олакшице", истакао је Ћурчић.
"Ми смо и сада обијали бочне делове те фасаде. Крајем марта 2023. године ми смо обијали и заједничке делове фасаде. И  важно је подизати свест. Нема разлике када би пала тераса са ваше приватне куће или моје куће, ваша би била одговорност. И та стамбена зграда је један велики заједнички дом који има много породица, које деле одговорност, не деле само права. Ово никако није упирање прстом у станаре и управнике због којих и ми постојимо", рекао је Ћурчић.
Према његовим речима, мора да се разграничи шта ради "Градско стамбено", а шта раде станари.
Говорећи о броју зграда, Ћурчић каже да их има више од 14.000, готово 14.500 зграда, које преко уплатница Инфостана одвајају одређени новац месечно који иде "Градском стамбеном".
"За 10,72 динара по квадратном метру стамбене површине, односно 17,12 динара - причамо о зградама без и са лифтом, то је различита цена, они (станари) добијају неограничене хитне интервенције, 24 сата дневно, сваког дана у години. Овде је списак од око 50 до 60 и више ставки. Волео бих да стане тај наратив да Градско стамбено отима новац. Добијате почевши од хитних радова на лифтовима, грађевинско-занатских радова, на водоводима, на канализацији, све је побројано у спецификацији који добијате уз уговор који са нама потпишете", објаснио је Ћурчић.
Кад пукне цев у згради Објаснио је процедуру уколико пукне цев у згради. Каже да је то хитна интервенција уколико постоји уговор о одржавању -  ви позовете 11011, сервисни центар града Београда, пријавите и екипе одмах крећу на терен.
Напомиње да има више потенцијалних сценарија - да ли да се та цев закрпи, да ли да се та цев промени, у сваком случају проблем ће бити одмах решен.
"Треба ту интервенцију раздвојити од онога да се реконструише читав водоводни канализациони систем који се користи 50 година и та реконструкција подразумева озбиљно копање, озбиљне инвестиционелне радове - то је инвестиција. Ако све реконструишете, то је инвестициони рад за који ми упутимо понуду на одређен број месечних рата и кажемо - да ли ви то прихватате. Они простом већином морају да прихвате нашу понуду да бисмо изводили радове. Све мање интервенције, када пукне цев, за то не треба додатно да плаћају. Они плаћају сваког месеца и та ставка је у ових више од 60 ставки које сам доставио", подвукао је Ћурчић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.