Izvor: RTS, 04.Jun.2023, 05:42

Нови талас руских ваздушних напада широм Украјине; Регионални начелник: Поново оборени дронови изнад Крима

Рат у Украјини – 466. дан. Нови талас руских ваздушних напада широм Украјине, погођен аеродром у централној Украјини. Експлозије у Кировоградској и Запорошкој области, саопштио је Кијев. Изнад Крима оборено пет дронова, саопштио је начелник те области под контролом >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Русије Сергеј Аксјонов. Украјинске снаге гранатирале насеља Шебекинског и Волоконовског градског округа Белгородске области, тврди начелник региона Вјачеслав Глатков. Испоруке ракета дугог домета Кијеву довешће до ескалације тензија, поручују из Кремља.
Жестоке борбе воде се на истоку Украјине. Председник Володимир Зеленски, после недавне европске турнеје, изјавио је да су Украјинци спремни за контранапад, верују у успех, али не зна колико ће борба за територије да траје.

Након што је Зеленски наредио проверу широм земље, министар унутрашњих послова Игор Клименко изнео је податак да је од 4.000 украјинских склоништа од бомби, око 20 одсто њих "неупотребљиво".
С друге стране, потпарол Кремља Дмитриј Песков тврди да руски председник Владимир Путин остаје отворен за контакте који омогућавају постизање циљева "специјалне војне операције" мирним путем. Песков је ипак навео да Запад таквим разговорима "не даје шансу".
У међувремену, министар одбране Индонезије предложио је мировни план за Украјину, позивајући на стварање демилитаризоване зоне и одржавање референдума УН на, како је навео, "спорној територији". 
За то време, оснивач руске паравојне групе "Вагнер" Јевгениј Пригожин изјавио је да различите фракције у Кремљу уништавају руску државу, правећи раздор између чеченских бораца и њега, не прецизирајући о којим фракцијама је реч.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.