Izvor: RTS, 13.Maj.2023, 06:08

Оснивач моћног Фокскона жели да постане председник Тајвана и изглади односе са матицом Кином

Оснивач тајванске компаније "Фокскон", која је највећи приватни послодавац у матици Kини, објавио је намеру да се кандидује за председника Тајвана и, по евентуалној победи, распрши илузију да то острво мора да се политички и економски определи искључиво за Вашингтон. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Тери Гоу, оснивач тајванског гиганта "Фокскон", који је произвођач ајфона, чувених паметних телефона који се продају под марком "Епла", саопштио је у априлу да намерава да се кандидује за председника тог пацифичког острва и то у име партије Kуоминтанг.
"Фокскон" је произвођач који се физички налази иза револуције у телекомуникацијама коју је паметним телефонима остварио амерички "Епл", будући да се убедљиво највећи део хардвера за ајфоне прави у његовим фабрикама. Највише тих постројења се налази у матици Kини, од чега је најпознатији огромни комплекс у Шенџену који упошљава чак око 300.000 радника. Фасцинира податак да "Фокскон" у континенталној Kини има преко 40 производних јединица и да је тамо на врхунцу моћи запошљавао чак 1,2 милиона радника.
Тајван као острво технологија, а не складиште оружја Седамдесетдвогодишњи Гоу основао је "Фокскон" 1974. године у тајванском граду Тученг под именом "Хон Хаи". Kомпанија, осим за "Епл", електронске компоненте производи за "Блекбери", "Дел", "Нинтендо", "Сјаоми" и друге познате брендове. У 2021. "Фокскон" је остварио приход од око 175 милијарди долара и заузео 20. место на листи највећих компанија света америчког часописа Форчун.
Гоу се повукао са функције генералног директора 2019. године како би се посветио политици и мада је у прошлости изјављивао да "Фокскон" треба да пребаци део својих производних капацитете из матице на Тајван, заговорник је јаких економских и хармоничних политичких односа са Пекингом.
У говору у којем је изнео намеру да се укључи у трку за председничког кандидата Kуоминтанга, Гоу је рекао да се залаже за побољшање односа са Пекингом и да намерава да распрши илузију (коју намеће проамеричка владајућа Демократско прогресивна партија) да Тајван мора да бира између НР Kине и САД, односно, јасно се определи за Вашингтон. Он је, алудирајући на политику миљенице Вашингтона садашње председнице Цај Ингвен која убрзано набавља огромне количине америчког наоружање, додао и да је сигуран да може да промени Тајван од складишта оружја у острво технологија.
Гоу, поред одличних пословних веза у матици Kини, где је прву фабрику отворио још 1988, има и јаке контакте са јапанском економском и политичком елитом. Његова компанија последњих година доста је улагала у Земљи излазећег сунца, где је спасила банкрота посрнулог дива јапанске електронске индустрије "Шарп".
Гоу се родио на Тајвану, након што су његови родитељи, пореклом из кинеске провинције Шанси, пребегли на то острво пред наступајућим комунистичким снагама, пошто је његов отац био полицајац који је током грађанског рата подржавао капиталистичку националистичку партију Kуоминтанг.
Прави човек за успостављање мира у Тајванском мореузу? Да би остварио своје политичке амбиције, Гоу, који, интересантно, сада формално није члан Kуоминтанга али жели да буде његов председнички кандидат, ће, вероватно морати најпре да се поново учлани у партију и суочи са њеним истакнутим чланом Хоу Јујијем, градоначелником Новог Тајпеја. Ако успе да га надвлада, у јануару следеће године ће изаћи на мегдан кандидату Демократско-прогресивне партије (ДПП), садашњем потпредседнику Тајвана Вилијаму Лају, који се у овом тренутку у истраживањима јавног мњења котира боље од њега.
Гоу је и пред претходне председничке изборе покушао да избори статус председничког кандидата али се Kуоминтанг определио за другог политичара и потом изгубио изборе. Овог пута, међутим, та опозициона странка улази у кампању за председничке и парламентарне изборе након што је крајем прошле године остварила велики успех на локалним изборима, када је освојила власт у чак 13 тајванских градова (у односу на само пет који су припали ДПП).
Такође, у недавно спроведеном истраживању које је обухватило цело острво 47 посто испитаника се изјаснило да не прижељкује победу владајуће ДПП на следећим изборима, док је 41 одсто изразило жељу да она остане на власти. Ипак, поједина истраживања јавног мњења показују да је на Тајвану чак половина гласачког тела неопредељена и да ДПП и Kуоминтанг подржава по око 25 посто испитаника, што би могло да унесе доста неизвесности у борбу за политичку превласт.
Мада је Kуоминтанг у свету познат по својој вишедеценијској борби против кинеских комуниста, у последњих пар десетлећа он је на Тајвану политичка снага која се бори за веће економско повезивање и топлије политичке односе са матицом. Он чак, по неким коментаторима, теоретски важи за партију која би у будућности могла да пристане на реинтеграцију острва у заједнички политички систем под контролом владе у Пекингу, мада је вероватно ближе истини да Kуоминтанг пре свега жели одржавање статуса кво, односно, ситуацију у којој Тајван номинално поштује политику једне Kине, али практично ужива велику самосталност и поседује вишепартијски политички систем.
С друге стране, кадидат ДПП-а Лај, као и председница Цај, заступа тезу да Тајван не може да разљути Пекинг евентуалним проглашењем независности, о чему се последњих месеци дебатовало у јавности, зато што већ јесте независан. То виђење, наравно, је у супротности са консензусом с Пекингом из 1992. и тада прокламованим концептом једне Kине, као и са деценијским званичним тумачењем на Тајвану да то острво јесте део Kине али да комунистичка влада у Пекингу није легитимни заступник кинеског народа (већ да је то капиталистички режим у Тајпеју).
Прагматични Гоу, као утицајна особа и на Тајвану и у матици, која поседује везе и у Токију, могао би да допринесе стабилизацији прилика у Тајванском мореузу ако би дошао на кормило владе у Тајпеју.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.