Izvor: RTS, 29.Apr.2023, 20:57

Премијерка Брнабић сутра у Загребу на скупштини СНВ-а, планиран састанак и са Пленковићем

Премијерка Србије Ана Бернабић учествоваће у недељу на четвртој Великој скупштини Српског народног вијећа (СНВ) у Загребу, саопштено је из Владе Србије.
Четврта Велика скупштина СНВ-а одржаће се у Концертној дворани Ватрослава Лисинског у Загребу >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << са почетком у 11.00 часова.

Уочи учешћа на Великој скупштини СНВ-а Ана Брнабић ће се састати са председником Владе Хрватске Андрејем Пленковићем, у Банским дворима.
У делегацији са премијерком Брнабић биће и министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов, наводи се у саопштењу.
Пуповац: Присуство Брнабићеве важан знак охрабрења за Србе у Хрватској Присуство премијерке Брнабић је од велике важности као охрабрење за Србе у Хрватској и као знак подршке коју Влада Србије пружа програмима институција српске заједнице, рекао је за Танјуг председник Самосталне демократске српске странке Милорад Пуповац.
Нагласио је да је од велике важности то што ће скупу осим председнице Владе Србије присуствовати и водећи људи Хрватске, што је прилика да односи почињу да се развијају на другачији начин него у протеклим годинама.
Скупшитни ће, како је додао, присуствовати и више од 1.600 изабраних чланова већа, као и чланови водећих српских организација, као што је Заједничко веће општина, Српско културно друштво Просвета, Српски демократски форум, Спортско друштво Срба у Хрватској, као и најјача српска странка у Хрватској - Самостална демократска српска странка.
Сутра ће, како каже, бити усвојена изјава, коју најпре усваја Председништво СНВ па сами већници, којом се осврћу на 25 година рада СНВ, а којом ће бити трасиране основне теме и ствари и циљеви којима ће се СНВ и друге српске организације посветити у првом плану а везнао за потребе српског народа и институција.
Подсетио је да је тој, за њих важној скупштини, пре пет година присуствовао и председник Србије Александар Вучић.
На констатацију да су од формирања актуелне владе приметни помаци у односима Београда и Загреба, и да ли заправо представници мањина могу да буду мост за превазилажење нерешених односа, каже да је то била замисао председника Вучића коју је подржао хрватски премијер Андреј Пленковић.
"Замисао је да представиници Хрвата у Србији и Срба у Хрватској буду та копча која ће отварати просторе, да буде та снага која ће отварати врата и код најтежих питања", рекао је Пуповац и додао да су веома захвални због такве позиције која је важна и Хрватима у Србији и Србима у Хрватској, јер им даје активну прилику да учествују у полтичком животу и легтимну позицију за изградњу добрих односа између две земље.
Оценио је као веома важно да се сународници одазову мањинским изборима, који ће бити наредне недеље, јер то даје прилику, како ја навео, да се ради на многим важним питањима као што је живот без страха, развој средина у којима живе, право на образовање на ћириличном писму и српском јеизку, као и питању клутуре.
Додао је да им је важно да Срби имају више партиципације на телевизји, у медијима, како би доприносили да се хрватско друштво обогати културном, политичком, образовном компонентом, српског народа који овде има дугу традицију живљења.
На питање како је бити Србин у Хрвартској данас, Пуповац каже да је направљен помак везано за одређивање санкција које се односе на усташке покличе, све везано за НДХ, покрет, песме, симболе или неки други облик оживљавања тог режима у јавном простору, а што изазива страхове и стрепње међу онима који су страдали због тога.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.