Izvor: RTS, 25.Apr.2023, 07:57

Бура у америчким медијима, разлаз Фокс њуза са Такером Карлсоном и Си-Ен-Ена са Доном Лемоном

"Фокс њуз медија" и најбоље оцењени водитељ те мреже Такер Карлсон разилазе се, мање од недељу дана након што је матична компанија "Фокс корп" постигла нагодбу од 787,5 милиона долара због тужбе за клевету, а у којој је Карлсон играо главну улогу. У међувремену, и Си-Ен-Ен >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << је окренуо леђа водитељу Дону Лемону, с тим што овај водитељ није остао без коментара.
Такер Карлсон водио је информативни програм на Фокс њузу у ударном термину – "Tucker Carlson Tonight", који је био и најгледанији међу Американцима старости од 25 до 54 године. Акције Фокса су након вести о разлазу пале за 2,9 одсто.

До овог потеза је дошло пошто је компанија "Доминион воутинг системс" у својој тужби навела да је Карлсон дозволио да се на програму емитују лажне тврдње о наводној изборној превари од стране те компаније, која се бави производњом машина за гласање, при чему је у приватним порукама доводио у питање веродостојност тих информација.
Карлсон је умешан и у друге судске процесе са којима се Фокс суочава, укључујући тужбу коју је поднела његова бивша шефица књиговодства Еби Гросберг. Она је рекла да је Фокс изнудио њено сведочење у случају "Доминиона".
Разлог разлаза са Карлсоном, међутим, није објављен, а компанија му је захвалила на сарадњи.
"Захваљујемо му на свему што је учинио за мрежу као водитељ и пре тога као сарадник", наводи се у саопштењу Фокс њуза.
Међутим, Карлсон се у петак одјавио на крају емисије пожелевши гледаоцима "најбољи викенд" и најављујући да ће се вратити у понедељак.
Иако је остао без једне од својих највећих звезда, Фокс је већ изгубио оглашиваче који су престали да се рекламирају у његовој емисији због контроверзи.
Два извора упозната са овим питањем рекла су да су извршни директор компаније "Фокс корп" Лаклан Мердок и извршна директорка "Фокс њуз медије" Сузан Скот одлуку донели у петак увече.
У интервјуу за Њузмакс бивши амерички председник Доналд Трамп рекао је да је Карлсон "веома добра особа и веома талентована", као и да не зна да ли је Карлсонов одлазак био добровољан или је отпуштен.
Карлсон се придружио Фокс њузу као сарадник 2009. и постао ководитељ емисије "Fox & Friends Weekend" 2012. Своју емисију почео је да води у ударном термину у новембру 2016. "Фокс" је 2021. најавио да ће са Карлсоном потписати нови вишегодишњи уговор.
Си-Ен-Ен окренуо леђа Дону Лемону И док је Фокс њуз окренуо леђа Такеру Карлсону, Си-Ен-Ен се поздравио са водитељем Доном Лемоном.
Вест долази након што је Варајети овог месеца објавио причу да је малтретирао своје колегинице. И раније ове године је критикован због неких од коментара које је дао током емитовања.

Вест је објавио сам Лемон на Твитеру, рекавши да га је његов агент обавестио да је отпуштен.
"Запањен сам, после 17 година на Си-Ен-Ену, помислио бих да би неко од руководства имао пристојности да ми каже директно", рекао је Лемон.
У твиту, Си-Ен-Ен је је навео да Лемон није објавио истину, као и да му је понуђена шанса да се састане са менаџментом, али је "уместо тога објавио изјаву на Твитеру".
Извршни директор Си-Ен-Ена Крис Лихт рекао је да су се мрежа и Лемон "разишли", наводи се у допису који је у понедељак достављен Ен-Би-Си њузу.

"Дон ће заувек бити део породице Си-Ен-Ена и захваљујемо му на његовом доприносу у протеклих 17 година", наводи се у саопштењу. 
Лемон се придружио Си-Ен-Ену 2006. године након што је радио на Ен-Би-Си Чикагу и радио као дописник за Ен-Би-Си њуз, за емисије "Today" i "NBC Nightly News".
Први пут се нашао на удару критикa у фебруару када је током емисије "CNN This Morning" приметио да републиканска председничка кандидаткиња Ники Хејли (51) више није у "најбољим годинама". Коментар је дат током расправе о сугестији Хејлиjeве да кандидати старији од 75 година треба да подлежу испитима менталне способности.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.