Izvor: RTS, 22.Apr.2023, 07:40

Врховни суд САД: Пилула за прекид трудноће засад остаје доступна

Амерички Врховни суд одлучио је да ће пилула за прекид трудноће "мифепристон" остати доступна за употребу док се не заврше парнице око тог питања.
У подељеној одлуци судија, Врховни суд је одбацио забрану пилуле за прекид трудноће, коју је увео >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << нижи суд, па је тако одржан статус кво.
Тужба о забрани пилуле "мифепристон" поднета је у Амарилу у Тексасу у новембру 2022. године, а конзервативна хришћанска организација "Алијанса за одбрану слободе" тврдила је да је Америчка агенција за храну и лекове (ФДА) донела погрешну одлуку када је одобрила ту пилулу.

Тексаски судија Метју Качмарик одлучио је да суспендује дозволу ФДА за употребу пилуле, рекавши да је та агенција прекршила савезна правила која дозвољавају убрзано одобравање неких лекова, и да је погрешила у својој научној процени лека.
Администрација америчког председника Џозефа Бајдена уложила је жалбу на одлуку Тексаса и затражила да се налог тексаског суда стави на чекање.
Подељени жалбени суд је рекао да би пилула могла да остане доступна, али уз одређена ограничења, док је жалба у току.
Највиша америчка судска инстанца поништила је прошле године пресуду стару 50 година која је легализовала абортус у целој земљи. Наиме, суд је поништио одлуку из 1973. године у поступку "Роу против Вејда", чиме је технички укинуо федерално уставно право на побачај у Америци.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.